Obloha v měsíci únoru 2017

Viditelnost planet

Merkur je v únoru nepozorovatelný.

Venuši spatříme večer vysoko nad jihozápadním obzorem. Pro její pozorování jsou nejlepší podmínky právě na začátku roku. Maximální jasnosti dosáhne 17. února. Přechází se souhvězdí Vodnáře do Ryb. Zapadá po 21. hodině.

Nad jihozápadním obzorem můžeme večer také pozorovat planetu Mars. Najdeme jí v souhvězdí Ryb. Zapadá po 21. hodině.

Po většinu noci kromě večera bude vidět Jupiter. Vychází kolem 22 hod. Najdeme ho v souhvězdí Panny, blízko nejjasnější hvězdy tohoto souhvězdí Spiky.

Na ranní obloze budeme moci pozorovat také Saturn, nízko nad jihovýchodním obzorem. Nachází se mezi souhvězdími Hadonoše a Střelce. Vychází kolem po 3. hod.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

1. února ve 4 hod. je Měsíc v konjunkci s Marsem.

10. února nastane polostínové zatmění Měsíce. Měsíc vstoupí do polostínu Země ve 23.34 min., střed zatmění nastane 11. února v 1 hod. 44 min. a výstup Měsíce z polostínu se uskuteční ve 3. hod. 54 min.

20. února o půlnoci dojde ke konjunkci Měsíce se Saturnem.

Obloha v únoru

Co nám nabízí únorová obloha? Ta je ještě v zajetí zimních souhvězdí. Vyhledejme ty nejznámější. Kolem 20. hodiny v polovině měsíce můžeme nad západním obzorem spatřit podzimní souhvězdí Pegase, východně od něj souhvězdí Andromedy a Persea. Nad jihem vrcholí zimní souhvězdí Orionu a Býka. Nad jihovýchodním obzorem uvidíme nad sebou několik jasných hvězd. Nejvýše je dvojice Castor a Pollux ze souhvězdí Blíženců, pod nimi Procyon, nejjasnější hvězda souhvězdí Malého psa, a nejníže svítí nejjasnější hvězda severní oblohy Sírius ze souhvězdí Velkého psa.

Vysoko nad severovýchodním obzorem spatříme cirkumpolární souhvězdí Velký vůz. Uvidíme ho na noční obloze po celý rok. Pod ním je souhvězdí nastupujícího jara Lev s jasnou hvězdou Regulus.