Obloha v měsíci červnu 2017

Viditelnost planet

Červnová obloha je na planety dost chudá. Merkur a Mars jsou nepozorovatelné.

Na večerní obloze a v první polovině noci budeme moci pozorovat Jupiter. Najdeme jej v souhvězdí Panny.

Jedinou planetu, kterou můžeme pozorovat celou noc je Saturn. Nachází se na pomezí souhvězdí Hadonoše a Střelce.

Venuši, jako Jitřenku, uvidíme ráno nad východním obzorem. Přesouvá se ze souhvězdí Ryb do souhvězdí Berana. Vychází po 2. hodině.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

3. a 4. června můžeme na ranní obloze pozorovat seskupení Jupiteru, Měsíce a hvězdy Spiky, nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Panny.

4. června ve 4 hod. ráno bude Měsíc v konjunkci s Jupiterem.

10. června nastane ve 4. hod. ráno konjunkce Měsíce se Saturnem.

20. června bude o půlnoci Měsíc v konjunkci s Venuší.

21. června nastane letní slunovrat. V 6 hodin 24 minut vstoupí Slunce do znamení Raka.

Letní slunovrat

Letní slunovrat, kterým začíná astronomické léto, zvrátí poměr délky dne a noci. Noci se budou postupně prodlužovat, dny naopak zkracovat. Ve dnech kolem letního slunovratu nenastane tzv. astronomická noc. Slunce nesestoupí hlouběji než 18 stupňů pod obzor a noc bude doprovázena trvalým přísvitem. Až se vláda astronomických noci navrátí, zlepší se i podmínky pro pozorování kosmických objektů.

Obloha v červnu

V polovině června kolem 23. hodiny můžeme nad západem pozorovat jasnou hvězdu Regulus, nejjasnější hvězdu z jarního souhvězdí Lva. Nad jihozápadním obzorem další souhvězdí jara, Pannu, s jasnou hvězdou Spikou. Směrem k poledníku září hvězda Arkturus ze souhvězdí Pastýře, pod ním u obzoru je souhvězdí Štíra, kterého si můžeme představit jako zednické kladívko. Severně nad ním leží letní souhvězdí Herkula. Vedle něj směrem k východu najdeme další letní souhvězdí: Labuť, Lyru, Orla. Jejich nejjasnější hvězdy tvoří tzv. letní orientační trojúhelník. Nad severovýchodem můžeme pozorovat vycházející podzimní souhvězdí Pegasa, a ještě severněji hvězdy souhvězdí Andromedy a Persea.