Pozorování částečného zatmění Slunce 20. března 2015

Poslední zatmění Slunce pozorovatelné z území České republiky až do roku 2021 je za námi. Chcete-li se o něm dozvědět více, určitě si přečtěte náš článek, který vyšel v předvečer tohoto úkazu a popisuje celý jeho průběh a oblasti, ze kterých byl pozorovatelný. Dnes tu ale pro vás máme něco jiného - spoustu fotek a dalších informací o průběhu celého zatmění a také o průběhu akcí hvězdárny se zatměním spojených.

Live stream

Nemůžeme začít ničím jiným. Jak jste si jistě všimli, na našem webu byl po celou dobu trvání úkazu ke shlédnutí živý přenos přímo z hvězdárny. Byl to náš první pokus o živý přenos a jsme rádi, že o něj byl zájem - posuďte sami:

  • Nejvyšší počet současně sledujících uživatelů byl 1440.
  • Za dobu trvání zatmění si živé vysílání pustilo celkem 8483 uživatelů.
  • Tito uživatelé celkem odsledovali 1971 hodin záznamu.
  • Z tohoto množství nás 2076 uživatelů sledovalo přímo na YouTube a 6407 skrze přehrávač přímo na webu hvězdárny.

Je vidět, že o podobné přenosy je zájem, a proto bychom rádi v budoucnu podobným způsobem zprostředkovali i jiné úkazy. Celý záznam zatmění najdete na YouTube, nebo si jej můžete pustit přímo zde v tomto článku!

Fotografie zatmění

Na hvězdárně jsme zatmění nejenom pozorovali, ale také fotografovali. Několik fotografií jsme vám také přinesli již v průběhu samotného úkazu, především pak fotografii maxima.

Další fotografie, které společnými silami pořídili náš vedoucí Astronomického kroužku Vít Valečka a Miroslav Krchňáček, jste si již mohli prohlédnout v nedávném článku, nicméně je přidáváme znovu. Fotografováno bylo dalekohledem Coude refraktor 150/2250 mm od firmy Carl Zeiss Jena, který se v současné době nachází v pozorovatelně u vstupu do areálu hvězdárny.

Nesmíme však opomenout ani další astronomy, kteří na hvězdárně fotografovali. Jako dalšího musíme určitě zmínit Karla Šobáně, dlouholetého člena Astronomického kroužku a autora slunečních hodin, které se nachází na hvězdárně. Jeho obrázek shrnuje průběh celého zatmění.

 CANON EOS 400D; ohnisková vzdálenost: 150 mm; citlivost: 100ASA; f11; 160-250 1/sec

Teplota v průběhu zatmění

Pod drobnohledem však nebylo jen Slunce. Meteostanice, která se nachází na hvězdárně, pečlivě zaznamenávala všechny údaje o počasí. Před začátkem zatmění byla nejvyšší teplota přibližně 8,8 °C. Protože ale byl celý pátek krásně slunečný, ještě v prvních minutách zatmění se vyšplhala na 9 °C. Jak ale sluneční disk mizel víc a víc, začala pomalu klesat. V maximální fázi zatmění klesla na 7,4 °C a v průběhu několika minut po maximu klesla dokonce na 7,2 °C. Od 11. hodiny se však se "zvětšujícím" se Sluníčkem opět zvyšovala i teplota. Ta chvíli před koncem zatmění vystoupala až na 10,6 °C.

Všechny naměřené hodnoty naleznete v grafu Zbyňka Řešetky.

Fotografie pozorování

Pozorování zatmění probíhalo na dvou stanovištích. První se nacházelo před Domem kultury na Mariánském náměstí a druhé na Hvězdárně Domu kultury nad městem. Zúčastnilo se ho několik set návštěvníků nejen z řad veřejnosti, ale také žáků škol. Zde pro vás máme fotografie z jednotlivých stanovišť.

Autor: Vít Valečka

Jak se vysílalo?

Na závěr tohoto článku bychom vám rádi ukázali, jak vypadalo samotné živé vysílání. Jeho klíčovým prvkem byl spektroskop, který se nachází na hvězdárně. S jeho pomocí jsme obraz Slunce promítali na plátno, ze kterého jej snímala webová kamera, a výsledné video bylo streamováno pomocí služby Hangouts přímo na YouTube. Jak takováto konstrukce vypadala, se můžete podívat na následujících fotografiích. 

Autor: Vít Valečka

Další zatmění...

...nás čeká 10. června 2021. Z našeho území však bude pozorovatelné pouze jako částečné (v Grónsku, místě maxima, jako prstencové) a Měsíc v maximu zakryje jen 17 %. Animaci najdete zde.

O něco větší zatmění nastane ale už o rok později, 25. října 2022. Měsíc zakryje 42 % povrchu Slunce. Stejně jako v případě zatmění z roku 2021 však nebude nikde na světě pozorovatelné jako úplné. Největší bude v Rusku - 86 %. Animaci najdete zde.

O další 3 roky později - 29. března 2025 - budeme svědky dalšího zatmění, které opět nebude z žádného místa na Zemi pozorovatelné jako úplné (největší bude v Kanadě - 94 %). U nás Měsíc zakryje krátce po poledni 20 % povrchu Slunce. Animaci najdete zde.

Velmi zajímavé a zároveň největší zatmění v letech 2021 - 2030 pozorovatelné z území České republiky však nastane jen o rok později - 12. srpna 2026. Na našem území Měsíc zakryje těsně před západem Slunce 89 % slunečního povrchu. Daleko zajímavější je ale to, že pás totality tohoto zatmění začíná v Arktidě a končí ve Středozemním moři poblíž pobřeží Španělska. Budete-li tedy chtít, můžete se vydat za úplným zatměním právě do severního Španělska, kde zažijete nádhernou podívanou - úplné zatmění těsně před západem Slunce! Níže najdete animaci.

Další velmi zajímavé zatmění pak nastane jen o rok později - 2. srpna 2027. Na našem území bude zatmění pozorovatelné jako částečné - Měsíc zakryje jen 54 % povrchu Slunce. Pás totality ale bude procházet jedněmi z nejsušších území na Zemi. Za úplným zatměním tedy budete moci zamířit například do Egypta!