Obloha v měsíci květnu 2015

Viditelnost planet

Na večerní obloze uvidíme v první polovině měsíce nad západním až severozápadním obzorem planetu Merkur.

Vysoko nad západním obzorem září Venuše. Zapadá před půlnocí, takže je dost času k pozorování, protože planeta má tento měsíc nejlepší pozorovací podmínky. Najdeme ji v souhvězdí Býka. Ve druhé polovině měsíce přechází do souhvězdí Blíženců.

Mars je nepozorovatelný.

V první polovině noci svítí na obloze Jupiter, který přechází v červnu na večerní nebe. Najdeme ho v souhvězdí Raka.

Saturn budeme moci pozorovat po celou noc. Svým umístěním „dotváří“ klepeto souhvězdí Štíra.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

23. a 24. května bude v první polovině noci Měsíc v blízkosti Jupitera.

30. května večer můžeme sledovat nad západním obzorem Venuši v blízkosti hvězdy Pollux ze souhvězdí Blíženců.

Obloha v květnu

Podíváme-li se v polovině měsíce kolem 22. hodiny nad západní obzor, uvidíme tam „odcházející“ souhvězdí zimy. Dvojice jasných hvězd Castor a Pollux patří do souhvězdí Blíženců. Nad severozápadem spatříme Cappelu, nejjasnější hvězdu souhvězdí Vozky. Nad jihozápadem se rozprostírá jarní souhvězdí Lva, znázorňující ležící postavu krále zvířat. Hvězdy tvořící jakoby otazník představují hlavu a jeho hruď, tečka pod otazníkem je nejjasnější hvězda souhvězdí Regulus, kterou Lev drží mezi předními tlapami.

Nad jihem je další souhvězdí jara Panna. Souhvězdí Panny si můžeme představit jako závodnici běžící přes překážkovou dráhu. Tři hvězdy tvoří trup, hvězda kolmo k trupu je ruka, pod ní rovnoběžně zhruba v přímce ležící hvězdy představují rozkročené nohy. Jasná hvězda Spica jakoby tvořila chodidlo nakročené nohy nad překážkou. V poledníku blíže jeho severní větvi jsou hvězdy lomené oje Velkého vozu. Kdybychom ji prodloužili do oblouku, dostali bychom se k jedné z nejjasnějších hvězd severní oblohy Arkturu ze souhvězdí Pastýře. Vedle tohoto souhvězdí východním směrem je souhvězdí Herkula, představující tělo svalnatého muže. Pro jednoduchost si ho můžeme představit jako květináč.

Nad východem se objevují dvě jasné hvězdy: Vega ze souhvězdí Lyry a Deneb ze souhvězdí Labutě. Letní souhvězdí už jsou tu…