Obloha v měsíci září 2015

Viditelnost planet

Merkur je v tomto měsíci nepozorovatelný.

Na večerní obloze uvidíme nad jihozápadním obzorem v souhvězdí Vah planetu Saturn.

Ráno nad východním obzorem spatříme Venuši, která se z večerní oblohy přesunula v průběhu minulého měsíce. Nalezneme ji v souhvězdí Raka.

Další planeta Mars se na obloze objeví nízko nad východním obzorem. Pohybuje se souhvězdím Lva. Od poloviny měsíce se k Venuši a Marsu přidá Jupiter, který uvidíme nízko nad východním obzorem. Jeho pozorovací podmínky se postupně zlepšují. Najdeme ho v souhvězdí Lva.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

10. září můžeme na ranní obloze pozorovat seskupení srpku Měsíce, Venuše a Marsu.

18. a 19. září spatříme večer nad jihozápadním obzorem srpek Měsíce v blízkosti Saturnu.

23. září končí astronomické léto a začíná astronomický podzim. V 9 hod. 20 min. překračuje Slunce nebeský rovník a vstupuje do znamení Vah. Nastane podzimní rovnodennost.

25. září ráno nad východním obzorem budeme moci pozorovat seskupení Jupitera, Marsu a Venuše v blízkosti hvězdy Regulus, nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Lva.

28. září ve 3 hod. 50 min. nastane úplné zatmění Měsíce. U nás ho bude možné pozorovat skoro v celém rozsahu.

POPISČAS (SELČ)
Vstup Měsíce do polostínu:2:12
Začátek částečného zatmění:3:07
Začátek úplného zatmění:4:11
Střed zatmění:4:47
Konec úplného zatmění:5:23
Konec částečného zatmění:6:27
Výstup Měsíce z polostínu:7:23

Obloha v září

Co nám nabízí zářijová obloha? Po setmění uvidíme nad západním obzorem jasnou hvězdu Arktur ze souhvězdí Pastýře. Trochu jižněji je souhvězdí Herkula, kterého si zjednodušeně můžeme představit jako květináč. Typická letní souhvězdí, jejichž nejjasnější hvězdy tvořící letní orientační trojúhelník (hvězdy Vega, Deneb, Altair) – symbol letní oblohy – leží již západně od poledníku. Jejich posun k západu svědčí o tom, že léto přenechává moc podzimu. Od poledníku na východ se ke slovu hlásí souhvězdí podzimu, mezi nimi hrdinové báje o Perseovi a Andromedě: Pegas (jeho hvězdy svítí nad severovýchodem) a nad ním ležící souhvězdí Andromedy. Nad severovýchodem pak Kasiopea s Perseem. Období kolem podzimní rovnodennosti, kdy Slunce překračuje nebeský rovník, je bránou do studenější části roku, která se uzavře až jarní rovnodenností.