Obloha v měsíci lednu 2016

Viditelnost planet

Chudá nabídka planet na večerní obloze z konce minulého roku pokračuje i na počátku roku 2016. Na začátku měsíce budeme moci pozorovat pouze Merkur nad jihozápadním obzorem.

Mars uvidíme ráno vysoko nad jihovýchodním obzorem, v souhvězdí Panny. Východy této planety se budou postupně blížit půlnoci.

Do první poloviny noci se postupně přesune také planeta Jupiter. Zatím je vidět kromě večera celou noc. Podmínky pozorování planety se postupně zlepšují. Pohybuje se souhvězdím Lva směrem k souhvězdí Panny.

Na ranní obloze spatříme nad jihovýchodním obzorem zpočátku měsíce také Venuši. Později ji pohltí zář vycházejícího Slunce.

Na ranní obloze můžeme pozorovat i Saturn. Tím, že se východy planety posunují směrem do noci, zlepšují se jeho pozorovací podmínky. Planetu najdeme v souhvězdí Štíra.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

7. ledna bude nad jihovýchodním obzorem seskupení Měsíce, Venuše a Saturnu.

9. ledna bude Venuše v těsné konjunkci se Saturnem.

Na přelomu 27. a 28. ledna bude Měsíc v konjunkci s Jupiterem.

Obloha v lednu

Co nám přináší lednová obloha? Při pohledu na zimní souhvězdí v polovině měsíce po 20. hodině upoutá náš zrak nad jihojihovýchodem Orion, nad ním souhvězdí Býka. Východ tohoto souhvězdí kolem roku 4 000 př. Kr. byl oznamovatelem jara. Hlavu Býka „tvoří“ otevřená hvězdokupa Hyády. Hvězdy této hvězdokupy přirovnávali Římané k selátkům. Maďarům připomínal úl se včelami.

Nad tímto souhvězdím směrem k východu svítí dvojice jasných hvězd Castor a Pollux ze souhvězdí Blíženců.

Nad jihozápadem se nalézá souhvězdí Andromedy. Nalezneme ho podle mlhavého obláčku. Představuje pouto, kterým byla podle báje připoutána princezna Andromeda k mořskému útesu. Tento obláček představuje hvězdný ostrov – galaxii. Tato spirální galaxie je podobná té naší, je však o něco menší. Světlo od ní letí přes dva miliony let. Pod souhvězdím Andromedy směrem západním nalezneme velké souhvězdí okřídleného koně Pegase. Nad severozápadem svítí hvězdy jakoby rozestavěné do kříže – souhvězdí Labutě.