Pozorování přechodu Merkuru přes Slunce 9. května 2016

Poslední přechod Merkuru přes Slunce, který bude do roku 2019 je za námi.  Chcete-li vědět o tomto úkazu více, můžete si přečíst náš článek, který přechod popisuje. Dnes se ale budeme věnovat něčemu jinému - ukážeme vám fotky a popíšeme reálný průběh úkazu tak, jak jsme jej zažili na naší hvězdárně.

Průběh úkazu

Celý přechod pro pozorovatele v Uherském Brodě začínal v 13:12 SELČ. Bohužel, počasí nám nepřálo, a tak z celého téměř sedmihodinového úkazu (poslední 8. hodina již probíhala pod obzorem) bylo možné pozorovat pouze necelou hodinu. Vše ostatně najdete zdokumentované na stránce živého přenosu.

Live stream

Jak jsme již zmínili, bohužel kvůli nepřízni počasí běžen necelou hodinu, navíc až ke konci samotného úkazu. I tak si jej ale v průběhu úkazu pustilo 57 lidí (z toho 43 na YouTube a 14 přímo na našem webu).

Jako obvykle je celý záznam k dispozici na našem novém YouTube kanále, popřípadě si jej můžete pustit i na této stránce.

Fotografie přechodu

Jak je zvykem, na hvězdárně jsme přechod nejenom pozorovali, ale také fotografovali. Nejprve pro vás máme fotky, které pořídil Zbyněk Řešetka, jeden ze správců našeho webu.

Dalším, kdo fotografoval, byl dlouholetý člen Astronomického kroužku Jiří Škubník. Jeho fotografie si můžete prohlédnout níže.

Video ze snímků sondy SDO

Ze záběrů sondy SDO jsme pro vás také připravili krátké video, které dokumentuje průběh přechodu. Celé jej můžete zhlédnout v našem planetáriu, zde pro vás máme alespoň jeho část.

Další přechody

Jak jsme již zmínili v úvodu článku, na další přechod Merkuru přes Slunce si budeme muset počkat až do roku 2019, přesněji pak na 11. listopadu. Úkaz bude začínat v 13:35 SEČ a končit již pod obzorem v 19:04 SEČ. "Střed přechodu" nastane v 16:20 SEČ se západem Slunce. Z tohoto důvodu bude pozorovatelná pouze polovina celého přechodu.

Chcete-li vidět přechod Merkuru celý, budete si muset počkat ještě déle, na v pořadí ode dneška druhý přechod, který nastane 13. listopadu 2032. Celý úkaz bude začínat v 7:41 SEČ a končit pak v 12:07.

Další dva nadcházející přechody, které budeme moci spatřit před rokem 2060, nastanou 7. listopadu 20397. května 2049 a budeme je moci pozorovat celé.