Tisková zpráva: Přechod Merkuru přes Slunce

9. května se po poledni uskutečnil přechod planety Merkur přes Slunce. Společně s přechody planety Venuše přes Slunce byly tyto úkazy v minulosti využívány k určování vzdálenosti planet ve Sluneční soustavě.

Přechod začal ve 13 hod. 12 min. a skončil se těsně po západu Slunce. První část úkazu, kdy se planeta dotkla z vnější a pak z vnitřní části slunečního kotouče, zůstala pozorovatelům ukryta za mraky, dokonce i slabě pršelo. Teprve po 17. hodině bylo možno až do západu Slunce pozorovat tento poměrně vzácný úkaz.

Členové astronomického kroužku připravili na hvězdárně pomocí coelostatu s objektivem o ohniskové vzdálenosti 9 metrů promítání Slunce na stínítko. Sluneční kotouč s tranzitující planetou byl pak snímán kamerou a přenášen po internetu. Do pozorování byl také zapojen Coudé refraktor hvězdárny, který sloužil zároveň k fotografování jevu. Přechod byl sledován i menšími přenosnými dalekohledy.

Pozorování se zúčastnilo na 50 osob z řad veřejnosti. Naše příspěvky na Facebooku zobrazilo 508 lidí. Navzdory tomu, že živý přenos běžel pouze 45 minut, sledovalo ho celkem 57 lidí, z toho 43 přímo na YouTube a 14 na webu hvězdárny. Ten navštívilo celkem 252 lidí.