Obloha v měsíci září 2016

Viditelnost planet

Nabídka planet v tomto měsíci je bohatší než v posledním prázdninovém týdnu. Z planet neuvidíme jen Jupiter.

Na večerní obloze spatříme nad jihovýchodním obzorem Mars, nachází se v souhvězdí Štíra, dále Venuši, tu ale budeme moci pozorovat až koncem měsíce nízko nad západním obzorem - promítá se do souhvězdí Panny.

Na večerní obloze najdeme také Saturn. Najdeme ho nad jihozápadním obzorem v souhvězdí Hadonoše.

Ranní obloha zůstává stále chudá na pozorování planet. Můžeme pozorovat jen Merkur, ale až koncem září nad východním obzorem.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

8. září na večerní obloze najdeme nad jižním obzorem seskupení Měsíce, Saturnu a Marsu s hvězdou Antares, nejjasnější hvězdou souhvězdí Štíra.

9. září v 1 hodinu po půlnoci je Měsíc v konjunkci se Saturnem.

15. září ve 22 hodin vysoko nad jihovýchodním obzorem proběhne zákryt Neptunu Měsícem.

16. září nastane polostínové zatmění Měsíce. Střed úkazu připadá na 20 hodin 54 minut.

22. září začíná podzimní rovnodenností astronomický podzim. V 16:20 hod. vstupuje Slunce do znamení Vah.

Obloha v září

Co nám nabízí zářijová obloha? Po setmění uvidíme nad západním obzorem jasnou hvězdu Arkturus ze souhvězdí Pastýře. Trochu jižněji je souhvězdí Herkula, kterého si zjednodušeně můžete představit jako květináč. Typická letní souhvězdí, jejichž nejjasnější hvězdy tvořící letní orientační trojúhelník z hvězd Vega (souhvězdí Lyry), Deneb (souhvězdí Labutě), Altair (souhvězdí Orla) – symbol letní oblohy – leží již západně od poledníku. Jejich posun k západu svědčí o tom, že léto přenechává vládu podzimu. Od poledníku na východ se ke slovu hlásí souhvězdí tohoto ročního období, mezi nimi hrdinové báje o Perseovi a Andromedě: Pegas (jeho hvězdy svítí nad severovýchodem) a nad ním ležící souhvězdí Andromedy. Nad severovýchodem pak Kasiopea s Perseem.

Období kolem podzimní rovnodennosti, kdy Slunce překračuje nebeský rovník, je bránou do studenější části roku, která se uzavře až jarní rovnodenností.