Tisková zpráva: Oslavy 55. výročí založení hvězdárny

„Space X – historie, současnost, budoucnost“ – přednáší DUŠAN MAJER přední český odborník na Space X.

Firma Space X se za několik let v kosmické branži dokázala neskutečně vypracovat. Z malé společnosti se stal respektovaný výrobce kosmické techniky, který zásobuje ISS, vynáší komunikační družice a jeho rakety umí přistávat. Tím ale plány vizionářské firmy nekončí. Její plány míří ještě mnohem dál - až ke kolonizaci Marsu. Přednáška se uskuteční 25. Listopadu 2016 v 19. 00 – v přednáškovém sále hvězdárny.

Tato přednáška uzavírá cyklus velmi úspěšných populárně naučných akcí, které se na uherskobrodské hvězdárně uskutečnily v rámci 55. výročí jejího založení.

První přednáška se uskutečnila 2. září 2016 a přednášejícím byl dlouholetý příznivec naší hvězdárny RNDr. JIŘÍ GRYGAR, CSc. Obsah přednášky byl tradičně věnován nejvýznamnějším událostem ve světové astronomii za posledních 55 let. Zcela zaplněný malý sál Domu kultury (120 posluchačů) doslova hltal nesmírně zajímavé informace ze světa astronomie v podání nejvýraznější osobností české moderní astronomie.

Druhá přednáška se uskutečnila v přednáškovém sále na hvězdárně 15. 9. 2016 a přednášejícím byl špičkový a světově uznávaný odborník na fotografování slunce prof. RNDr. MILOSLAV DRUCKMÜLLER, CSc. Do posledního místa zaplněný přednáškový sál s nadšením sledoval unikátní multimediální přednášku o vyřešených i nevyřešených záhadách sluneční soustavy.

Neméně navštívená a neméně zajímavá byla též přednáška Ing. TOMÁŠE PŘIBYLA „Zkáza raketoplánu Challenger“ 14. 10. 2016 – přednášející velmi fundovaně a poutavou formou seznámil návštěvníky přednášky s příčinami katastrofy, která otřásla světovou veřejností a na určitou dobu utlumila výzkumný program NASA pomocí raketoplánů.

Akce k 55. Výročí hvězdárny se uskutečnily za finanční podpory Zlínského kraje.

Jarosalv Mikulík