Jaro a světlo putovalo po horách Keltským telegrafem

Už poosmé se minulý týden na významných kopcích, horách a vyvýšených místech po celé České republice sešli lidé, aby si pomocí tak zvaného Keltského telegrafu - světelných signálů - „štafetou" poslali světlo, symbolizující nastupující jaro. Akce se koná každoročně první jarní sobotu, letos to bylo v sobotu 25. března.

Jedním ze stanovišť Keltského telegrafu je i uherskobrodská Hvězdárna Domu kultury. Členové astronomického kroužku připravili ke krásné akci i doprovodný program – hledání keltského pokladu, opékání špekáčků, ale i přednášku o Keltech a povídání o celé akci, prohlídku hvězdárny a na závěr pozorování noční oblohy dalekohledem.

Počátek vysílání Keltského telegrafu je na Velké Javořině, odkud čert vyslal přesně v 19:30 první signál.

Čert je označení pro člověka, který má danou oblast na starost a který zažehne a vyšle světlo. Čert v keltské společnosti nebyl tou bytostí, s jakou si ji spojují křesťané, naopak, byla to velmi uznávaná hodnost – postava spojená s ovládáním živlů, pohřbíváním a zejména s ohnivým poselstvím.

Druhým (z Uherského Brodu viditelným) stanovištěm byla Černá hora (19:32), odtud světlo putovalo na rozhlednu Králov (19:34), Velký Lopeník (19:36), pak štafetu přebrala Hvězdárna UB, odkud čert vypustil k nebi světlice v 19:38 a chata Troják (19:40). Telegraf dále „vysílal" přes místa na Bojkovsku, Luhačovicku, směrem ke Zlínu, Napajedlím, Uherskému Hradišti, na Hodonínsko a dál (podrobná mapa míst je pro zájemce k nahlédnutí na webu keltskytelegraf.cz).

Tajemný národ Keltů obýval v minulosti prakticky celou Evropu od britských ostrovů až po Dunaj. Vznikla rozsáhlá kulturní oblast s čilou komunikací a sdílením informací mezi jednotlivými kmeny nezávisle na tom, jak daleko od sebe žily.

Zrekonstruovat unikátní způsob, kterým se mezi sebou dorozumívaly dávné keltské kmeny po celé Evropě, se nadšenci poprvé pokusili v roce 2009. Navrhli tehdy celkem třináct kopců, návrší a hor, o kterých se dalo předpokládat, že kdysi mohly být součástí signálního řetězu, která prokazatelně měla souvislost s keltským osídlením Moravy a Čech.

V roce 2017 měl keltský telegraf takových míst už 249 a dvě hlavní větve – moravskou a českou. Světlo tak letělo napříč celou republikou od východu na západ i od severu na jih a pokračovalo do Německa i na Slovensko. V jeden večer se tak propojily stovky neznámých lidí prostřednictvím světla, myšlenek a skrze kdysi posvátné a uctívané kopce a hory. Byl to čas zastavení, setkání s krajinou i nahlédnutí do vlastního nitra. Závan dávné mystiky i romantiky v dnešním podivném světě...

Autorka: Markéta švehlíková
Foto: Jiří Škubník, Vít Valečka