Pozorování částečného zatmění Měsíce 7. srpna 2017

Dne 7. srpna se uskutečnilo již druhé letošní zatmění Měsíce, které bylo možné pozorovat na území České republiky. Na rozdíl od polostínového zatmění, které proběhlo v noci z 10. na 11. února, to srpnové bylo mnohem výraznější. Měsíc procházel plným stínem Země, do kterého se v maximu ukryla téměř čtvrtina (24,6 %) Měsíčního disku.

Bohužel, pro pozorovatele na území ČR, maximální fáze zatmění nastala ve 20:20 SELČ, tedy několik minut před východem Měsíce nad obzor. Pozorovatelná tak byla až druhá část celého úkazu. Ta však nabídla neméně poutavou podívanou.

Diagram průchodu stínem Země a mapa pozorovatelnosti úkazu

Pozorování

Naše hvězdárna byla (navzdory opravám střechy hlavní budovy) v den zatmění otevřena pro veřejnost od 20:00. Návštěvnici mohli pomocí našich dalekohledů pozorovat nejenom samotné zatmění, ale také planety Jupiter a Saturn, které po boku Měsíce dominovaly večerní obloze. V průběhu konání celé akce naši hvězdárnu navštívilo více než 70 návštěvníků.

Průběh úkazu fotografoval náš vedoucí Astronomického kroužku Vít Valečka, jehož fotky i animaci průběhu celého úkazu si můžete prohlédnout níže. Fotografováno bylo na Canon EOS 600D s telekonvertorem Canon EF 2x III a objektivem Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM.

Snímky průběhu úkazu

Animace

[spacer height="2em"]Zatmění také fotografoval Jiří Škubník, člen Uherskobrodského astronomického spolku. Snímek z kopce Černá hora, který se nachází mezi Uherským Brodem, Nivnicí a Vlčnovem, naleznete níže. Pokud by vás zajímalo více o jeho vzniku, můžete si přečíst krátké povídání od Tomáše Metelky, které sepsal pro "blogovou část" našeho webu.

Další zatmění Měsíce

Nejbližší další zatmění Měsíce nás čeká již za necelý rok - v noci z 27. na 28. července 2018. To bude zajímavé nejen časem, půjde totiž z území ČR pozorovat bez prvních 20 minut celé, ale i dobou, kterou Měsíc stráví v úplném stínu - 1 hodinu 44 minut! Při tomto zatmění bude totiž Měsíc procházet kousek od středu stínu, který vrhá Země (diagram s mapou). Bude se jednat o první takové zatmění od roku 2011 a poslední do roku 2029 (maximum tohoto zatmění ale nebude pozorovatelné z ČR).

Zajímavé na zatmění v roce 2018 bude také to, že na stejné datum připadá velká opozice Slunce a planety Mars. Ta se tak bude na obloze nacházet jen 6° od Měsíce (vzdálenost cca 10 - 12 průměrů Měsíce v úplňku) a v rámci sluneční soustavy bude v nejbližší možné poloze k Zemi, tedy ve vzdálenosti 57,59 milionu kilometrů.

Časy důležitých fází zatmění (časy uvedeny pro Prahu):

Začátek částečného zatmění:20 hod 24 min
Východ Měsíce:20 hod 47 min
Začátek úplného zatmění:21 hod 29 min
Maximální fáze zatmění:22 hod 21 min
Konec úplného zatmění:23 hod 13 min
Konec částečného zatmění:0 hod 19 min
Konec polostínové fáze:1 hod 30 min