Obloha v měsíci lednu 2018

Viditelnost planet

Lednová obloha bude chudá na planety. Venuši najdeme na obloze až na konci ledna, a to jen krátce po západu Slunce.

Na ranní obloze budeme ráno nad jihovýchodním obzorem pozorovat planetu Mars. Přesouvá se koncem prosince ze souhvězdí Panny do souhvězdí Vah. Vychází zhruba 3 hodiny po půlnoci.

Na ranní obloze spatříme též Jupiter, a to nad jihovýchodním obzorem v souhvězdí Ryb. Pozorovací podmínky se zlepšují, na lednové obloze se planeta stane nepřehlédnutelným objektem.

Na ranní obloze najdeme v souhvězdí Střelce Saturn. Vychází po 5. hodině ranní.

Ráno budeme moci pozorovat nejbližší planetu Slunce Merkur. Podmínky pozorování nebudou příznivé, protože bude vycházet asi půl hodiny před východem Slunce nízko nad jihovýchodním obzorem.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

3. ledna budeme moci sledovat maximum meteorického roje Kvadrantid. To by mělo nastat před půlnocí. Očekává se až 120 rychlých světelných stop za hodinu. Pozorování bude rušit světlo Měsíce, který je den po úplňku. Aktivita roje začala již 28. prosince minulého roku a skončí 12. ledna.

7. ledna můžeme pozorovat na ranní obloze přiblížení planet Marsu a Jupitera.

11. ledna na ranní obloze uvidíme seskupení Měsíce s planetami Jupiterem a Marsem.

Obloha v lednu 2018

Co nám přináší lednová obloha? Při pohledu na zimní souhvězdí v polovině měsíce po 20. hodině upoutá náš zrak nad jihojihovýchodem Orion, nad ním souhvězdí Býka. Hlavu Býka „tvoří“ otevřená hvězdokupa Hyády. Hvězdy této hvězdokupy přirovnávali Římané k selátkům. Maďarům připomínal úl se včelami. Nad tímto souhvězdím směrem k východu svítí dvojice jasných hvězd Castor a Pollux ze souhvězdí Blíženců.

Nad jihozápadem se nalézá souhvězdí Andromedy. Nalezneme ho podle mlhavého obláčku. Představuje pouto, kterým byla podle báje připoutána princezna Andromeda k mořskému útesu. Tento obláček představuje hvězdný ostrov – galaxii. Tato galaxie je podobná té naší jak typem (obě jsou spirální galaxie), tak podobnou hmotností. Světlo z galaxie v Andromedě k nám letí přes dva miliony let. Za čtyři miliardy let dojde ke střetu ramen obou galaxií, za 6 miliard se protnou jádra. Nemůžeme si představovat srážku galaxií jako srážku automobilů. Jednotlivé objekty galaxii se budou míjet, ale příčinou výsledné destrukce bude gravitace, která způsobí změnu drah těles v galaxii. Výsledná vizualizace srážky bude připomínat písmeno S. Vedle souhvězdí Andromedy směrem západním nalezneme velké souhvězdí okřídleného koně Pagase. Nad severoseverozápadem svítí hvězdy jakoby rozestavěné do kříže – souhvězdí Labutě.