Obloha v měsíci únoru 2018

Viditelnost planet

Na únorové obloze budeme postrádat Merkur a Venuši. Svou nabídku planet nám obloha nabídne až ráno.

Jako první vychází kolem jedné hodiny Jupiter. Budeme ho moci pozorovat v souhvězdí Panny vysoko nad jihovýchodním obzorem.

V souhvězdí Štíra nalezneme Mars. Vychází nad jihovýchodním obzorem před třetí hodinou ranní.

Nízko nad jihovýchodním obzorem v souhvězdí Střelce se bude nacházet Saturn. Vychází ráno před pátou hodinou, tedy po Marsu a Jupiteru.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

7. února bude ve 22 hodin Měsíc v konjunkci s Jupiterem.

Mezi 7. a 12. únorem uvidíme na ranní obloze seskupení Měsíce, Marsu, Jupiteru, Saturnu, planetky Vesta a nejjasnější hvězdy v souhvězdí Štíra Antares.

Obloha v únoru

Co nám nabízí únorová obloha? Ta je ještě v zajetí zimních souhvězdí. Vyhledejme ty nejznámější. Kolem 20. hodiny nad jihem vrcholí zimní souhvězdí Oriona, nad ním západně od poledníku je souhvězdí Býka.

Nad jihojihovýchodním obzorem uvidíme nad sebou několik jasných hvězd. Nejvýše je dvojice Castor a Pollux ze souhvězdí Blíženců, pod ním Procyon, nejjasnější hvězda souhvězdí Malého psa, a nejníže svítí nejjasnější hvězda severní oblohy Sírius ze souhvězdí Velkého psa.

Pro souhvězdí dalších ročních dob je vyhrazen západní a východní sektor oblohy. Nad západním obzorem můžeme pozorovat čtyřúhelník hvězd podzimního souhvězdí Pegasa, nad ním souhvězdí Andromedy, vedle východně pak souhvězdí Persea.

Vysoko nad východním obzorem spatříme cirkumpolární souhvězdí Velký vůz, souhvězdí, které je díky svému „umístění“ v blízkosti pólu viditelné na noční obloze po celý rok. Pod ním na východě spatříme hvězdy souhvězdí nastupujícího jara Lva s jasnou hvězdou Regulus.

Jarní prázdniny v planetáriu

V únoru počínaje 19. únorem máme ve Zlínském kraji jarní prázdniny. Pokud se budete chtít seznámit s únorovou oblohou podrobněji, navštivte Jarní prázdniny v planetáriu na Domě kultury.

Pořady začínají:

  • 19.2. od 10.00 hod.
  • 20.2. od 17.00 hod.
  • 21.2. od 10.00 hod.
  • 21.2. od 17.00 hod.
  • 22.2. od 10.00 hod. Procházka po planetární stezce (po planetárium) spojená s pořadem v planetáriu. Sraz u Slunce nad nádražím ČD. V případě nepříznivého počasí se akce omezí jen na planetárium.
  • 23.2. od 10.00 hod a 17.00 hod.