Obloha v měsíci květnu 2018

Viditelnost planet

Květnová obloha nabízí na večerní obloze planetu Venuši a Jupiter. Po půlnoci můžeme vidět stále Jupiter, později vychází Saturn a Mars. Merkur je v květnu stále nepozorovatelný.

Venuši uvidíme večer nad západním obzorem. Pozorovací podmínky jsou dobré. Zapadá před půlnocí. Najdeme ji v souhvězdí Býka.

Jupiter budeme moci pozorovat po celou noc. Do poloviny května vychází kolem 20. hodiny, koncem měsíce kolem 18:30. hodin. Na začátku měsíce zapadá po 6. hodině, koncem května po 4. hodině. Nachází se v souhvězdí Vah.

V druhé polovině noci bude pozorovatelný Saturn. Na začátku měsíce vychází před jednou hodinou po půlnoci a na konci května před 23. hodinou. Najdeme ho v souhvězdí Střelce.

Na ranní obloze uvidíme nad jihovýchodním obzorem planetu Mars. Vychází přibližně kolem jedné hodiny po půlnoci. V polovině května se přesouvá ze souhvězdí Střelce do souhvězdí Kozoroha.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

Od 1. do 6. května budeme moci na ranní obloze pozorovat seskupení Měsíce a planet Marsu, Jupiteru a Saturnu poblíž nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Štíra Antares.

6. května nastane maximum jedné větve meteorického roje Akvarid. Předpokládá se na 50 velmi rychlých stop. Začátek roje připadá na 19. dubna, předpokládaný konec na 28. května.

17. května ve 21 hodin nastane konjunkce Měsíce s Venuší.

Obloha v květnu

Blížíme se pomalu k letnímu slunovratu, a tudíž bude přibývat denního světla. Slunce zapadá uprostřed měsíce kolem 20:30 hodin a pozorování slabších kosmických objektů budeme muset nechat na dobu kolem 22. hodiny. Podíváme – li se v tuto dobu nad západní obzor, uvidíme tam odcházející souhvězdí zimy. Dvojice jasných hvězd Castor a Pollux patří do souhvězdí Blíženců, nad nimi nad severozápadem spatříme Cappelu, nejjasnější hvězdu souhvězdí Vozky. Nad jihozápadem se rozprostírá jarní souhvězdí Lva, znázorňující ležící postavu krále zvířat. Hvězdy tvořící jakoby otazník představují hlavu a jeho hruď, tečka pod otazníkem je nejjasnější hvězda souhvězdí Regulus, kterou Lev „drží“ mezi předními tlapami.

Nad jihem je další souhvězdí jara Panna. Souhvězdí Panny si můžeme představit jako závodnici běžící přes překážkovou dráhu. Tři hvězdy tvoří trup, hvězda kolmo k trupu je ruka, pod ní rovnoběžně zhruba v přímce ležící hvězdy, představují rozkročené nohy. Jasná hvězda Spika jakoby tvořila chodidlo nakročené nohy nad překážkou. V blízkosti poledníku svítí jedna z nejjasnějších hvězd severní oblohy Arktur ze souhvězdí Pastýře. Vedle tohoto souhvězdí východním směrem je souhvězdí Herkula, představující tělo svalnatého muže. Pro jednoduchost si ho můžeme představit také jako květináč.

Nad východem se objevují dvě jasné hvězdy, Vega ze souhvězdí Lyry a Deneb ze souhvězdí Labutě. Letní souhvězdí už jsou tu…