Pozorování úplného zatmění Měsíce 27. července 2018

Dne 27. července se uskutečnilo nejvýznamnější zatmění Měsíce v tomto desetiletí, které bylo možné pozorovat téměř v plné délce z celého území České republiky.

O úkazu

Zatmění samotné začínalo již ve 20:24 SELČ vstupem Měsíce do polostínu. Tato fáze byla ovšem z Uherského Brodu nepozorovatelná, protože nastala ještě před východem Měsíce ve 20:30. Pozorování prvotní fáze zatmění pak překazila oblačnost nad východním obzorem, ze které Měsíc vykouknul až ve 21:10. Tento stav vydržel až do 22:10, kdy našeho vesmírného souseda opět zahalily mraky. Pokračovat v pozorování tak bylo možné až od 22:45, kdy se počasí již ustálilo a jasná obloha vydržela až do konce zatmění.

Průběh akce

Naše hvězdárna byla v den zatmění otevřena pro veřejnost od 20:30. Návštěvníci si mohli vyslechnout krátkou informativní přednášku a pomocí našich dalekohledů pozorovat nejenom samotné zatmění, ale také planety Jupiter, Saturn a Mars, které po boku Měsíce dominovaly večerní obloze. Velmi nás překvapil obrovský zájem veřejnosti o tento úkaz v porovnání s předešlými lety – hvězdárnu v průběhu konání akce navštívilo 427 návštěvníků!

Děkujeme všem návštěvníkům, kteří přišli, takto velký zájem nás mile překvapil, až zaskočil, což se projevilo v drobných problémech s organizací v průběhu konání akce, za které se omlouváme.

Fotografie a animace

Průběh úkazu fotografoval náš vedoucí Astronomického kroužku Vít Valečka, jehož fotky i animaci průběhu celého úkazu si můžete prohlédnout níže. Fotografováno bylo na Canon EOS 6D s telekonvertorem Canon EF 2x III a objektivem Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, animace je pak vytvořena ze snímků pořízených fotoaparátem Canon EOS 600D a objektivem Canon EF 16-35mm f/4,0 L IS USM.

Animace průběhu zatmění (klikněte pro zobrazení):

Fotografoval také dlouholetý člen Uherskobrodského astronomického spolku, Karel Šobáň. Jeho kompozici složenou z několika fotografií z konce samotného úkazu si můžete prohlédnout níže. Fotografováno bylo na Canon EOS 400D.

Špatným počasím se nenechal odradit ani Zbyněk Řešetka, také dlouholetý člen osazenstva naší hvězdárny. Ten se z obavy před nepřízní počasí vydal do kopců poblíž Buchlovic. Jeho fotografie si můžete prohlédnout níže. K jejich pořízení využil Nikon D5500.

Další zatmění

Nejbližší další úplné zatmění Měsíce nás čeká již za necelých 6 měsíců – konkrétně 21. ledna 2019. Měsíc se skryje do zemského stínu na 3 hodiny 17 minut (fáze úplného zatmění 1 hodina 2 minuty). Pozorování však příliš nepomáhá čas, ve kterém se tento úkaz odehraje. Pro pozorování pouhým okem zatmění začíná částečnou fází ve 4:33 SEČ a bude končit v 7:48 SEČ, pouhých pár minut před západem Měsíce. Kompletní rozpis naleznete v tabulce níže, nákres pak v přiloženém obrázku.

Začátek polostínové fáze*  03 hod 36 min 30 s SEČ
Začátek částečného zatmění   04 hod 33 min 54 s SEČ
Začátek úplného zatmění   05 hod 41 min 17 s SEČ
Maximální fáze zatmění   06 hod 12 min 12 s SEČ
Konec úplného zatmění   06 hod 43 min 16 s SEČ
Konec částečného zatmění   07 hod 50 min 39 s SEČ
Konec polostínové fáze*   08 hod 48 min 00 s SEČ
Západ Měsíce (Praha)   07 hod 58 min 00 s SEČ

*Není pozorovatelné pouhým okem