Úplné zatmění Měsíce 27.7.2018

Všechny potřebné informace včetně fotografií přineseme již brzy v samostatném článku!

Průběžné informace (ukončeno)

1:00

Zatmění již skončilo. Děkujeme všem návštěvníkům, kteří k nám na hvězdárnu přišli a těšíme se na dalších akcích.

22:50

Navzdory prvotní nepřízni počasí se nakonec vyjasnilo, a tak půl hodiny po maximu zatmění je již možné pozorovat!

17:20

První návštěvníci v planetáriu už sledují dnešní zatmění v "předpremiéře". Na hvězdárně se připravujeme, bohužel to ale vypadá, že nám počasí letos nebude přát.

15:00

Přípravy na pozorování započaly. Budeme se na vás těšit u nás na hvězdárně. Pro všechny zájemce, kteří se k nám nevydají budeme v průběhu úkazu doplňovat fotky na tuto stránku a náš Facebook. Na našem Instagramu se pak v Instastories můžete těšit na malý pohled za kulisy...

Připomínáme také, že zatmění lze shlédnout v "předpremiéře" v rámci běžného programu v planetáriu (nachází se na Domě kultury), který začíná v 17:00.

Průběh akce

Více informací o průběhu akce na Hvězdárně a planetáriu Uherský Brod naleznete v našem programu.

O úkazu

Dnešní zatmění je pravděpodobně tím nejočekávanějším v tomto desetiletí. Poprvé po 3 letech jej totiž bude možné pozorovat z území České republiky. Navíc Měsíc bude procházet geometrickým středem stínu, který vrhá Země, což má dva důležité následky. K maximu zatmění dojde vysoko nad obzorem, díky čemuž bude velmi dobře pozorovatelné. Dále pak bude Měsíc procházet "nejširší" částí stínu, tedy se bude jednat o jedno z nejdelších možných zatmění - Měsíc bude celý ponořen v zemském stínu na 1 hodinu 43 minut. Poslední takovéto zatmění bylo možné pozorovat v červnu 2011 a další (z našeho území bohužel nepozorovatelné) se odehraje až v červnu roku 2029.

Průběh zatmění si můžete prohlédnout na obrázku níže, nebo na přiloženém videu.