Obloha v měsíci srpnu 2018

Viditelnost planet

Na srpnové obloze budou večer dominovat planety Venuše a Jupiter. V první polovině noci se přidá Saturn. Celou noc kromě rána budeme moci pozorovat Mars. Na přelomu srpna a září jim bude na ranní obloze dělat společnost Merkur.

Venuši spatříme večer nízko nad západním obzorem. Zapadá po 21. hodině.

Na večerní obloze bude vidět nad jihozápadním obzorem Jupiter. Promítá se do souhvězdí Vah. Zapadá mezi 22. hodinou a půlnocí.

V první polovině noci v souhvězdí Střelce nalezneme Saturn. Zapadá po půlnoci.

Mars budeme moci pozorovat celou noc kromě rána. Zapadá kolem 3. hodiny. Najdeme ho v souhvězdí Kozoroha.

Přehlídku planet uzavírá Merkur, který můžeme pozorovat až koncem měsíce ráno nad východním obzorem v souhvězdí Raka. Vychází po půl páté.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

13. srpna nastane kolem 3. hodiny maximum meteorického roje Perseid. Očekává se až 110 velmi rychlých světelných stop za hodinu. Pozorovací podmínky by měly být dobré, protože 11. srpna je Měsíc v novu. Meteorický roj startuje 17. července a končí kolem 24. srpna.

Od 17. do 21. srpna můžeme pozorovat na večerní obloze seskupení Měsíce a planet Jupiteru a Saturnu s hvězdou Antares, nejjasnější hvězdou ze souhvězdí Štíra.

Srpnová obloha

První hvězdy, které objevíme na potemňující se obloze nad našimi hlavami, tvoří vrcholy tzv. letního orientačního trojúhelníku: Vega, Deneb, Altair. Podle těchto hvězd se na letní obloze můžeme orientovat a nalezt tak i tří nejznámější souhvězdí léta, protože jsou to nejasnější hvězdy v jednotlivých souhvězdích. Vega, třetí nejjasnější hvězda severní oblohy, leží u horního pravého rohu malého ale výrazného kosodélníku, který tvoří souhvězdí Lyry. Deneb ze souhvězdí Labutě (souhvězdí představuje letícího ptáka s rozepjatými křídly) se nachází na konci labutího ocasu. Nejjasnější hvězda v souhvězdí Orla je Altair, který představuje oko Orla. Tímto souhvězdím prochází hlavní rameno Mléčné dráhy. Její pás, klenoucí se oblohou, připomíná spíše mlhovinu. Že je Mléčná dráha plná hvězd, se můžeme přesvědčit, když na ni namíříme třeba lovecký trieder.

Nad západem září hvězda Arktur, nejjasnější hvězda v souhvězdí Pastýře. Vedle tohoto souhvězdí je souhvězdí Severní Koruny, pěkný oblouček hvězd s nejjasnější hvězdou Gemmou, jejíž jméno v překladu znamená Drahokam. Hluboko pod Pastýřem je málo výrazné souhvězdí zvířetníku Váhy. Sousední souhvězdí Štíra u nás vystupuje jen velmi málo nad obzor, takže není vidět celé. Klepety je otočeno k Váhám. Hvězda Antares představuje srdce Štírovo. Velkou oblast mezi Pastýřem, Štírem, Lyrou a Orlem zaujímá souhvězdí Hadonoše s Hadem. V souhvězdí Herkula, ač nemá jasných hvězd, poznáme svalnatého hrdinu, postavu - hromotluka.

Nad východem září hvězdy nadcházejícího podzimu sestavené do souhvězdí Pegase, Andromedy, Persea...