Obloha v měsíci září 2018

Viditelnost planet

Na večerní a noční obloze budeme moci pozorovat planety Jupiter, Saturn a Mars, který je svým jasem na současné obloze dominantní. Pouze na začátku září uvidíme i Venuši. Zářijová nabídka planet na ranní obloze bude chudá. Na začátku měsíce budeme moci pozorovat pouze Merkur.

Počátkem měsíce večer velmi nízko nad západním obzorem spatříme Venuši. Zapadá po 20. hodině.

Večer nad jihozápadním obzorem v souhvězdí Vah nalezneme Jupiter. Zapadá mezi 20. a 21. hodinou.

Taktéž nad jihozápadním obzorem budeme moci pozorovat v souhvězdí Střelce planetu Saturn. Zapadá mezi 22. hodinou a půlnocí.

V první polovině noci můžeme pozorovat planetu Mars. Zapadá po jedné hodině ranní. Promítá se na hranici souhvězdí Kozoroha a Střelce.

Merkur nalezneme počátkem září ráno nízko nad východním obzorem. Vychází asi v pět hodin. Viditelnost končí kolem 11. září.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

14. září dojde na večerní obloze k seskupení Měsíce, Jupiteru, Saturnu a hvězdy Antares, nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Štíra.

23. září ve 3 hodiny 54 minut nastává astronomický podzim. Slunce vstupuje do znamení Vah.

Obloha v září

V polovině měsíce uvidíme po setmění nad západním obzorem jasnou hvězdu Arktur ze souhvězdí Pastýře. Trochu jižněji je souhvězdí Herkula, kterého si zjednodušeně můžete představit jako květináč. Typická letní souhvězdí, jejichž nejjasnější hvězdy tvořící letní orientační trojúhelník (Vega, Deneb, Altair), symbol letní oblohy, leží již západně od poledníku. Jejich posun k západu svědčí o tom, že léto přenechává moc podzimu. Astronomický podzim nastává podzimní rovnodenností 23 září vstupem Slunce do znamení Vah. Období kolem podzimní rovnodennosti, kdy Slunce překračuje nebeský rovník, je bránou do studenější části roku, která se uzavře až jarní rovnodenností.

Od poledníku na východ se ke slovu hlásí souhvězdí podzimu, mezi nimi hrdinové báje o Perseovi a Andromedě: Pegas (jeho hvězdy svítí nad severovýchodem) a nad ním ležící souhvězdí Andromedy. Nad severovýchodem pak Kasiopea s Perseem.