Obloha v měsíci listopadu 2018

Viditelnost planet

Planety Merkur a Jupiter jsou na listopadové obloze nepozorovatelné. Na večerní obloze uvidíme Saturn, do půlnoci pak Mars. Na ranní obloze planetu Venuši.

Saturn budeme moci pozorovat večer nízko nad jihozápadním obzorem. Najdeme ho v souhvězdí Střelce. Zapadá mezi 19:30 a 18. hodinou.

Mars bude na večerní obloze v první polovině noci na pomezí souhvězdí Vodnáře a Kozoroha. Zapadá před půlnocí.

Venuše je pozorovatelná od poloviny měsíce na ranní obloze nad jihovýchodním obzorem. Najdeme ji v souhvězdí Panny. Vychází mezi šestou a čtvrtou hodinou.

Ze zajímavých jevů vybíráme

11. listopadu v 17 hodin bude Měsíc v konjunkci se Saturnem.

18. listopadu nastane kolem půlnoci maximum meteorického roje Leonid. Očekává se 15 světelných stop za hodinu. Aktivita roje začíná kolem 6. listopadu a končí na konci měsíce.

Obloha v listopadu

Při pohledu nad západní obzor uprostřed listopadu kolem 21. hodiny večerní uvidíme hvězdy tzv. letního trojúhelníku. Nejvýše je Vega ze souhvězdí Lyry, pod ní jihovýchodním směrem je Deneb ze souhvězdí Labutě a nejníže nad západním obzorem je Altair ze souhvězdí Orla. Nad jihem (v sektoru od jihozápadu k jihovýchodu) svítí hvězdy podzimních souhvězdí Pegase, Andromedy a Persea. Nápadný mlhavý obláček – galaxie v Andromedě - leží v blízkosti poledníku ve výšce 40 stupňů nad obzorem. Východní sektor oblohy je vyhrazen souhvězdím zimy. Nad obzorem spatříme oranžovou hvězdu Aldebaran, představující oko Býka, nad ním je výrazný shluk hvězd – otevřená hvězdokupa Plejády. Nad souhvězdím Býka se nalézá souhvězdí Vozky s nejjasnější hvězdou Capellou. Blíže k obzoru na severovýchodě si všimněme dvou nápadných hvězd Castor a Pollux, patřících do souhvězdí Blíženců. Nad obzorem na východě září hvězdy jednoho z nejkrásnějších souhvězdí Orion. Je příslibem přicházející zimy...