Obloha v měsíci lednu 2019

Viditelnost planet

Na začátku roku 2019 bude nepřehlédnutelnou planetou na ranní obloze Venuše. Na přelomu roku se stane výrazným objektem vedle Venuše i Jupiter.

V první polovině noci budeme moci pozorovat Mars. Zapadá před půlnocí. Koncem prosince se přesouvá ze souhvězdí Vodnáře do souhvězdí Ryb.

Pozorovací podmínky planety Saturn se budou pozvolna zlepšovat, když v polovině měsíce přejde na ranní oblohu. Najdeme ji v souhvězdí Střelce.

Na ranní obloze uvidíme jako jasný nepřehlédnutelný objekt také Venuši, která vychází po třetí hodině.

Ráno budeme moci pozorovat i Jupiter. Promítá se do souhvězdí Hadonoše. Vychází mezi čtvrtou a sedmou hodinou a společně s Venuší se stanou výraznými body ranní oblohy.

Na začátku ledna bude na ranní obloze k vidění i Merkur.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

2. ledna ráno nad obzorem budeme moci pozorovat seskupení srpku Měsíce, Venuše, Jupitera. Nízko nad obzorem bude Merkur.

4. ledna nastane tři hodiny po půlnoci maximum meteorického roje Kvadrantid. Očekává se až 120 světelných stop za hodinu. Aktivita roje začíná 28. prosince a končí 12. ledna. Pozorování úkazu by mělo mít dobré podmínky, protože Měsíc bude tři dni před noven a vychází až ráno.

21. ledna nastane úplné zatmění Měsíce. U nás bude viditelné kromě konce částečného zatmění, kdy bude Měsíc již pod obzorem.

Začátek částečného zatmění4:34
Začátek úplného zatmění5:41
Střed zatmění6:12
Konec úplného zatmění6:43
Západ Měsíce7:35

23. ledna ráno nastane konjunkce Venuše s Jupiterem.

31. ledna bude nad obzorem na ranní obloze seskupení Měsíce, Venuše a Jupitera. V blízkosti bude také slabší Saturn.

Obloha v lednu

Co nám přináší lednová obloha? Při pohledu na zimní souhvězdí v polovině měsíce po 20. hodin upoutá náš zrak nad jihojihovýchodem Orion, nad ním pak souhvězdí Býka. Hlavu Býka tvoří otevřená hvězdokupa Hyády. Hvězdy této hvězdokupy přirovnávali Římané k selátkům. Maďarům připomínaly úl se včelami.

Nad tímto souhvězdím směrem k východu svítí dvojice jasných hvězd Castor a Pollux ze souhvězdí Blíženců. Nad jihozápadem se nalézá souhvězdí Andromedy. Poznáme ho podle mlhavého obláčku. Představuje pouto, kterým byla podle báje připoutána princezna Andromeda k mořskému útesu. Tento obláček představuje hvězdný ostrov – galaxii. Tato spirální galaxie je podobná naší. Je však o něco menší. Světlo od ní k nám letí přes dva miliony let. Pod souhvězdím Adromedy směrem západním nalezneme velké souhvězdí okřídleného koně Pegasa. Nad severozápadem svítí hvězdy rozestavěné do kříže – souhvězdí Labutě.