Výroční zpráva za rok 2018

Za uplynulý rok navštívilo Hvězdárnu a planetárium Uherský Brod (dále jen HaPUB) 13 151 osob, z toho bylo 8 416 návštěvníků planetária a 4 058 osob přišlo na hvězdárnu.

Možná že ještě zajímavější než počty návštěvníků jsou údaje, odkud k nám přijeli. Není možné pro mezení rozsahu příspěvku vyjmenovat všechna místa. Návštěvníci byli ze Zlínska, Přerova, Hranic na Moravě, Nového Jičína, Šumperka, Hukvald, Ostravy, Karviné, Holešova, tedy z východní a severní Moravy. Od západní strany hranic republiky k nám zavítali obyvatelé ze Šluknovského výběžku, Sušice, Tábora, Ústí nad Labem, Horšovského Týna, Prahy, Kutné Hory, Moravských Budějovic, Chotěboře, Pardubic, Velkého Meziříčí, Ždáru nad Sázavou, Tišnova, Brna, Hustopečí. Ze zahraničí to byli návštěvníci z Trenčína a okolí, Skalice, Dubnice nad Váhom, Prievidzi, Liptova, Spišské Nové Vsi ale i Lucemburku, USA a Ruska.

Planetární stezku navštívilo v 17 akcích celkem 260 osob. Tato astronomická naučná stezka je pravidelnou součástí programu HaPUB. Je pořádána jednak pro širokou veřejnost a školy, významnou úlohu zde v rámci prázdninových akcí hrají také příměstské tábory (např. z Uherského Brodu, Uherského Hradiště, Zlína). V období červnových školních výletů je stezka hodně využívána. Funguje ve spojení s planetáriem a poslední zastávka bývá na hvězdárně, kde se pozoruje Slunce, případně Měsíc.

Součástí naší činnosti byly i přednášky mimo HaPUB. Uskutečnili jsme jich 29 pro 677 osob. Jednalo se o akce spojené hlavně s výročím 100 let republiky. Byly to přednášky o životě a díle Milana Rastislav Štefánika pro brodské školy, Muzeum JAKUB, ale i na Vysočině pro gymnázium v Chotěboři. Další akce se odehrávaly na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. V rámci Noci vědců se mohli návštěvníci seznámit s činností naší hvězdárny a prostřednictvím Science kafé si připomněli nejzáhadnější případy pozorování UFO na Zlínsku.

Na hvězdárně mohli návštěvníci v červenci zhlédnout jedno z nejdelších zatmění Měsíce, následně pak akce Keltský telegraf a Svatojánskou noc s hudebními produkcemi a astronomickým pozorováním, pořádané Uherskobrodským astronomickým spolkem. Jestliže si tyto akce odbyly svoji premiéru, pak prázdninové hudební večery s písněmi Karla Kryla v podání jeho bratra Jana a hudební duo Lekeš - Králík byly novinkou. Mezi novinky patřil i branný den pro mládež, pořádaný společně s branným oddílem generála Luži. Naopak tradici již mají přenášky z astronomie a kosmonautiky pořádané na hvězdárně. Mají slušnou návštěvnost a jezdí na ně i návštěvníci ze Slovenska.[spacer height="2em"]

Reportáž TV Slovácko (začátek v čase 3:58)