Obloha v měsíci únoru 2019

Viditelnost planet

Začátek roku nabídne na ranní obloze stále svým jasem dominující Venuši ve společnosti Jupitera a Saturnu. Na večerní obloze pak rodinu planet doplní Mars. Najdeme ho v souhvězdí Berana. Zapadá po 23. hodině.

Ve druhé polovině měsíce se k němu přidá nad západojihozápadním obzorem Merkur. Zapadá mezi 17. až 19. hodinou.

I na začátku roku zůstává Venuše výrazným objektem ranní oblohy. Spatříme ji nad jihovýchodním obzorem v souhvězdí Střelce. Vychází kolem páté hodiny.

Společnost jí bude na ranní obloze v souhvězdí Hadonoše dělat největší planeta Sluneční soustavy Jupiter. Ten vychází po třetí hodině.

Po páté hodině vychází také Saturn. Spatříme ho nízko nad jihovýchodním obzorem v souhvězdí Střelce.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

2. února proběhne v 7 hodin nízko nad obzorem zákryt Měsíce se Saturnem.

10. února najdeme na večerní obloze Měsíc v blízkosti Marsu a Uranu (ten už pomocí dalekohledu).

26. a 27. února bude na ranní obloze seskupení Měsíce, Jupiteru a nejjasnější hvězdy v souhvězdí Štíra Antara.

Obloha v únoru

Co nám nabízí únorová obloha? Ta je ještě plně v zajetí zimních souhvězdí. Vyhledejme ty nejznámější. Nad jihem vrcholí zimní souhvězdí Oriona, nad ním se k poledníku blíží souhvězdí Býka.

Nad jihojihovýchodním obzorem uvidíme nad sebou několik jasných hvězd. Nejvýše je dvojice Castor a Pollux ze souhvězdí Blíženců, pod ním Procyon, nejjasnější hvězda souhvězdí Malého psa, a nejníže svítí nejjasnější hvězda severní oblohy Sírius ze souhvězdí Velkého psa.

Pro souhvězdí dalších ročních dob je vyhrazen západní a východní sektor oblohy. Kolem 20. hodiny můžeme nad západním obzorem pozorovat čtyřúhelník hvězd podzimního souhvězdí Pegasa, nad ním souhvězdí Andromedy, vedle pak souhvězdí Persea. Vysoko nad ním nad východním obzorem spatříme cirkumpolární souhvězdí Velký vůz, souhvězdí, které díky svému „umístění“ blízko pólu je viditelné na noční obloze po celý rok. Pod ním spatříme hvězdy souhvězdí nastupujícího jara Lva s jasnou hvězdou Regulus.