Keltský telegraf 2019

První jarní sobotu 23.3.2019 se uherskobrodská hvězdárna už po páté zapojila do letošního jubilejního desátého ročníku akce "Keltský telegraf". Myšlenkou této akce je symbolicky přivítat jaro a propojit lidi předáváním světelných signálů. Letos se na dvou trasách po celé České republice a kousek i na Slovensku zapojilo celkem 262 stanovišť.

Pro malé i velké byla na hvězdárně již tradičně přichystána hra hledání zakopaného zlatého keltského pokladu, která prověřila jejich znalosti z astronomie, kosmonautiky a dalších oblastí. Asi nejvíce potrápil úkol přenést oheň na určitou vzdálenost. Ale nakonec všech 20 týmů svůj poklad úspěšně našlo a někteří ho téměř okamžitě i snědli.

V 19:30 jsme na Velké Javořině pozorovali záblesky ohňostroje, což byl počáteční signál Keltského telegrafu. Dále byl vidět ohňostroj v 19:32 z Černé hory jižně od Uh. Brodu a na Střečkově kopci u sv. Antonínka v 19:33. V 19:36 následoval ohňostroj na hvězdárně. Signál pokračoval po stanovené trase přes Velký Lopeník v 19:38 a po Králově v 19:40 zmizel z našeho dohledu směrem na Zlín, Uh. Hradiště a dále nad Brno.

Díky teplému jarnímu počasí přišlo hodně lidí, opékaly se klobásky a samozřejmě došlo i na pozorování astronomických objektů.

Největší odměnou pro nás organizátory byly rozzářené oči dětí nad nalezeným pravým zlatým pokladem.

Děkujeme všem zúčastněným za skvělou atmosféru a těšíme se na další první jarní sobotu.

Text: Zbyněk Kaisler
Foto a video: Vít Valečka