Obloha v měsíci dubnu 2019

Viditelnost planet

Planety Merkur a Venuše jsou v dubnu nepozorovatelné.

Na večerní obloze uvidíme Mars. Zapadá kolem 23. hodiny a nachází se v souhvězdí Býka.

V druhé polovině noci spatříme na obloze také Jupiter. 10. dubna bude v zastávce a pak se bude pohybovat zpětně. Nachází se v souhvězdí Hadonoše. Vychází kolem půlnoci.

Saturn budeme moci pozorovat ráno. Najdeme ho v souhvězdí Střelce. Vychází kolem 2. hodiny.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

9. dubna uvidíme na ranní obloze seskupení Měsíce, Marsu, otevřené hvězdokupy Plejády a nejjasnější hvězdy v souhvězdí Býka, oranžové hvězdy Aldebaran.

22. a 23. dubna bude ve druhé polovině noci možnost pozorovat seskupení Měsíce, Jupiteru a nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Štíra Antares.

25. a 26. dubna ráno nad jihovýchodním obzorem je možné spatřit Měsíc v blízkosti Saturnu.

Obloha v dubnu

Procházku za souhvězdími dubnové oblohy začneme v polovině dubna kolem 21. hodiny od západního obzoru, kde se nachází odcházející souhvězdí zimy. Nad zapadajícím souhvězdím Orionu je souhvězdí Býka. Nad tímto souhvězdím je výrazná skupinka hvězd tvořící otevřenou hvězdokupu Plejády. Protáhneme-li si tři hvězdy Orionova pasu směrem k obzoru, dostaneme se k nejjasnější hvězdě severní oblohy Síriu ze souhvězdí Velký pes. Severně od tohoto souhvězdí nalezneme souhvězdí Blíženců s dvojicí jasných hvězd Castor a Pollux. Nad Býkem je souhvězdí Vozky s jasnou hvězdou Capellou. Nejjasnější hvězdy zimních souhvězdí Sirius (Velký pes), Procyon (Malý pes), Pollux a Castor (Blíženci), Capella (Vozka), Aldebaran (Býk), Rigel (Orion) tvoří zimní orientační n‑úhelník.

Nad jihem svítí hvězdy jarního souhvězdí Lva, nad ním cirkumpolární souhvězdí Velké medvědice. Další jarní souhvězdí nalezneme na jihovýchodě. Je to souhvězdí Panny, pro názornost si ho představíme jako závodnici, která běží přes překážkovou dráhu. Nad ním je souhvězdí Pastýře. Nejjasnější hvězdy jarních souhvězdí Spica (Panna), Arkturus (Pastýř), Regulus (Lev) tvoří tzv. jarní orientační trojúhelník.