Obloha v měsíci květnu 2019

Viditelnost planet

Merkur a Venuše jsou v květnu nepozorovatelné, pohltí je zář vycházejícího Slunce. Večer bude na obloze Mars, který vystřídá před půlnocí Jupiter. K této planetě se přidá Saturn. Budou spolu na obloze až do ranních hodin.

Na večerní obloze uvidíme pouze Mars (nad severozápadním obzorem). Zapadá před půlnocí. V druhé polovině měsíce přechází ze souhvězdí Býka do souhvězdí Blíženců.

Jupiter můžeme pozorovat kromě večera celou noc. Vychází mezi půlnocí na začátku měsíce a 21.30 hodin na jeho konci. Najdeme ho v souhvězdí Hadonoše.

Saturn můžeme spatřit ve druhé polovině noci. Vychází na začátku měsíce před druhou hodinou ranní, na konci pak kolem 22.30 hodin. Bude se pohybovat souhvězdím Střelce.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

6. května nastane maximum meteorického roje Eta Akvarid. Hodinová frekvence meteorů se odhaduje na 50 rychlých světelných stop. Aktivita roje začíná kolem 19. dubna a končí na konci května.

19. až 21. května budeme moci ve druhé polovině noci pozorovat seskupení Měsíce, Jupiteru a nejasnější hvězdy v souhvězdí Štíra Antáres.

22. května bude ve druhé polovině noci Měsíc těsně u Saturnu.

Obloha v květnu

Blížíme se pomalu k letnímu slunovratu, a tudíž bude přibývat denního světla. Uprostřed měsíce zapadá Slunce kolem 21.30 hodin a pozorování slabších kosmických objektů budeme muset nechat na dobu po 22. hodině. Podíváme-li se v tuto dobu nad západní obzor, uvidíme tam „odcházející“ souhvězdí zimy. Dvojice jasných hvězd Castor a Pollux patří do souhvězdí Blíženců, nad nimi nad severozápadem spatříme Cappelu, nejjasnější hvězdu souhvězdí Vozky. Nad jihozápadem se rozprostírá jarní souhvězdí Lva, znázorňující ležící postavu krále zvířat. Hvězdy tvořící jakoby otazník představují hlavu a jeho hruď, tečka pod otazníkem je nejjasnější hvězda souhvězdí Regulus, kterou Lev „drží“ mezi předními tlapami.

Nad jihem je další souhvězdí jara Panna. Souhvězdí Panny si můžeme představit jako závodnici běžící přes překážkovou dráhu. Tři hvězdy tvoří trup, hvězda kolmo k trupu je ruka, pod ní rovnoběžně zhruba v přímce ležící hvězdy představují rozkročené nohy. Jasná hvězda Spika jakoby tvořila chodidlo nohy nakročené nad překážkou. V blízkosti poledníku svítí jedna z nejjasnějších hvězd severní oblohy Arktur ze souhvězdí Pastýře. Vedle tohoto souhvězdí východním směrem je souhvězdí Herkula, představující tělo svalnatého muže. Pro jednoduchost si ho můžeme představit také jako květináč.

Nad východem se objevují dvě jasné hvězdy: Vega ze souhvězdí Lyry a Deneb ze souhvězdí Labutě. Letní souhvězdí už jsou tu…