Novinky – červen 2019

Otevírací doba hvězdárny

A začneme rovnou jednou dobrou zprávou. Byť se nám nemocný kolega stále ještě nevrátil, dostáváme se do období, kdy jsme schopni zajistit běžný provoz. V měsíci červnu tedy můžete očekávat, že ve vybrané středy již bude hvězdárna otevřena (sledujte prosím sekci Program tady na webu), od července se pak vracíme k běžné otevírací době, která až do konce prázdnin bude za příznivého počasí každou středu a pátek od 21:00 do 23:00.

Otevírací doba planetária

Novinky nejsou ale jen na hvězdárně. Na podnět infocentra upravujeme také otevírací dobu v planetáriu. Nově tak v průběhu léta bude otevřeno také v pondělky, konkrétně bude připraven jeden program začínající v 15:30. Také nedělní otevírací doba prochází drobnou úpravou. První program bude začínat o půl hodiny dříve, tedy v 15:30.

Abychom to celé shrnuli, v létě bude otevřeno každé úterý, pátek a neděli, kdy program začíná v 17:00, a navíc také každé pondělí a neděli, kdy začínáme v 15:30.

V měsíci červnu se pak můžete ještě těšit na dvě otevírací neděle. Jedna již proběhla a druhá bude 16.6. Otevřeno bude již podle nového schématu – programy začínají v 15:30 a 17:00.

Výroční Turistické známky

U příležitosti letošního výročí přistání na Měsíci vychází série výročních Turistických známek. Samozřejmě jsme si tuto příležitost nemohli nechat ujít. Naše známka je již v prodeji v infocentru na Domě kultury a planetáriu. Později během měsíce června ji bude možné zakoupit také na hvězdárně.

Srážkoměr a celooblohová kamera

Nyní ale k naší ostudě. Již delší dobu je mimo provoz srážkoměr na hvězdárně, ke kterému se nakonec přidala ještě celooblohové kamera. Obzvláště v případě srážkoměru se jedná o velmi nemilou situaci.

V obou případech v tuto chvíli čekáme na dodání náhradních dílů pro opravu. Celooblohová kamera by tak mohla být v provozu v průběhu několika týdnů. U srážkoměru nechceme v tuto chvíli nic slibovat, je možné, že oprava pouze odhalí další (větší) problém, který bude vyžadovat další řešení.

V každém případě nebereme tuto věc na lehkou váhu a celá situace, která se táhne již delší dobu, nás velmi trápí.

Akce v létě

Nakonec bychom rádi přidali stručný seznam, na co se můžete u nás v létě těšit.

Začneme ve středu 12.6. v 17:00 již tradiční Procházkou planetární stezkou. Jako obvykle se můžete těšit na odborný výklad a pokud s námi dojdete až na hvězdárnu, tak za příznivého počasí také na pozorování Slunce.

V sobotu 22.6. od 19:00 proběhne již třetí ročník akce Slunovrat 2019. Na programu je hudba, pozorování oblohy i jídlo. Z vystupujících pak můžeme zmínit například sbor Comenius nebo Burčáky.

Hned na to v úterý 25.6. se od 20:00 můžete těšit na koncert Jaroslava Šmilauera s autorským čtením J. Kovandy. Akce se koná na hvězdárně, pro zájemce bude za příznivého počasí připraveno pozorování noční oblohy. Za nepříznivého počasí se akce přesouvá na Dům kultury.

Po drobné odmlce v kalendáři nás v noci z úterý 16. na středu 17.7. čeká pozorování částečného zatmění Měsíce. Hvězdárna bude pro návštěvníky otevřena od 20:00.

Hned o víkendu se pak dočkáme 50. výročí přistání Apolla 11 na Měsíci. U příležitosti této významné události jsme si pro vás ve spolupráci s kinem připravili na sobotu 21.7. od 21:30 promítání filmu „První člověk“ (First Man). To proběhne ve formě letního kina na nádvoří hvězdárny. Po promítání bude následovat pozorování Měsíce a noční oblohy. Za nepříznivého počasí proběhne promítání v přednáškovém sále hvězdárny.

Ve středu 24.7. se opět vrátíme ke kultuře a hudbě. Na hvězdárně se od 20:00 uskuteční akce Blues pod hvězdami. Pro zájemce bude připraveno pozorování, v případě nepříznivého počasí se akce přesouvá do prostor Domu kultury.

Následovat bude dvoutýdenní pauza, po které se v neděli 11.8. uskuteční přednáška "Jak šel čas aneb Vesmír v kostce" s promítáním filmu "Do budoucnosti: Cesta na konec času" a pozorováním meteorického roje Perseidy. Hvězdárna bude pro veřejnost otevřena od 19:00. Přednáška začíná o hodinu později, ve 20:00. Po ní následuje pozorování.

Poslední kulturní akce letošního léta – Folkrockový večer na hvězdárně – se uskuteční ve středu 14.8. od 19:30. Jako obvykle bude pro zájemce připraveno pozorování. Za nepříznivého počasí se akce nekoná.