Obloha v měsíci červnu 2019

Viditelnost planet

Na červnové obloze bude chybět Venuše, ve druhé polovině měsíce pak Merkur. Na večerní obloze bude možno pozorovat Mars, Jupiter po celou noc, po většinu noci kromě večera i Saturn.

Merkur bude na obloze v první polovině měsíce večer nízko nad severozápadním obzorem.

Mars spatříme večer nízko nad severozápadním obzorem. Zapadá před 23. hodinou. Najdeme ho v souhvězdí Blíženců, koncem měsíce se přesouvá do znamení Raka.

Jupiter uvidíme po celou noc. Najdeme ho v souhvězdí Hadonoše. Zapadá mezi pátou a čtvrtou hodinou.

Saturn je pozorovatelný po většinu noci kromě večera. Vychází mezi 23. a 21:30. hodinou. Nalezneme ho v souhvězdí Střelce.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

15. až 17. června uvidíme na ranní obloze seskupení Měsíce, Jupiteru a nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Štíra Antares.

V noci z 18. na 19. června bude Měsíc v těsné blízkosti Saturnu.

21. června v 17. hodin 55 minut vstoupí Slunce do znamení Raka. Nastane brána do léta - letní slunovrat.

Letní slunovrat

Letní slunovrat, kterým začíná astronomické léto, zvrátí poměr dne a noci. Noci se budou postupně prodlužovat, dny naopak zkracovat. Období kolem letního slunovratu nepřeje astronomům. Slunce nesestoupí pod obzor tak hluboko, aby nastala astronomická noc. Noci kolem slunovratu doprovází světelný přísvit, proto je obtížné pozorovat slabé objekty na obloze.

Obloha v červnu

V polovině června kolem 23. hodiny můžeme nad západem pozorovat jasnou hvězdu Regulus, nejjasnější hvězdu z jarního souhvězdí Lva, nad jihozápadním obzorem další souhvězdí jara, Pannu s jasnou hvězdou Spikou. Směrem k poledníku září hvězda Arktur ze souhvězdí Pastýře. Pod Pastýřem u obzoru je souhvězdí Štíra. Nad ním severněji leží letní souhvězdí Herkula. Vedle něj směrem k východu najdeme další letní souhvězdí: Labuť, Lyru, Orla. Jejich nejjasnější hvězdy tvoří tzv. letní orientační trojúhelník. Nad severovýchodem můžeme spatřit vycházející podzimní souhvězdí Pegasa, a ještě severněji hvězdy souhvězdí Andromedy a Persea.