Obloha v měsíci srpnu 2019

Viditelnost planet

Na srpnové obloze budou chybět planety Venuše a Mars. Merkur tam bude od poloviny měsíce, Jupiter v první polovině noci, Saturn po většinu noci kromě rána.

Merkur bude na obloze od poloviny srpna ráno nad severovýchodním obzorem.

Jupiter můžeme pozorovat v první polovině noci. Najdeme ho v souhvězdí Hadonoše. Na začátku měsíce zapadá před jednou hodinou po půlnoci, na konci po 23. hodině.

Saturn můžeme pozorovat po většinu noci kromě rána. Zapadá mezi třetí hodinou ranní a druhou hodinou po půlnoci na konci měsíce. Nachází se v souhvězdí Střelce.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

10. srpna bude ve dvě hodiny po půlnoci Měsíc v konjunkci s Jupiterem.

12. srpna kolem 9. hodiny ráno nastane maximum meteorického roje Perseíd. Bude možno pozorovat kolem 110 velmi rychlých stop za hodinu. Aktivita roje začala 17. července a končí kolem 24. srpna.

Obloha v srpnu

První hvězdy (Vega, Deneb, Altair), které objevíme na potemňující se obloze nad našimi hlavami, tvoří vrcholy tzv. letního orientačního trojúhelníku. Podle těchto hvězd se na letní obloze můžeme orientovat a nalézt tak i tři nejznámější souhvězdí léta, protože jsou to nejasnější hvězdy v jednotlivých souhvězdích. Vega, třetí nejjasnější hvězda severní oblohy, leží u horního pravého rohu malého, ale výrazného kosodélníku, který tvoří souhvězdí Lyry. Deneb ze souhvězdí Labutě (souhvězdí představuje letícího ptáka s rozepjatými křídly) se nachází na konci labutího ocasu. Nejjasnější hvězda v souhvězdí Orla je Altair. Představuje oko orla. Tímto souhvězdím prochází hlavní rameno Mléčné dráhy. Její pás klenoucí se oblohou připomíná spíše mlhovinu. Že je Mléčná dráha plná hvězd se můžete přesvědčit, když na ni namíříte třeba lovecký trieder.

Nad západem září hvězda Arktur, nejjasnější hvězda v souhvězdí Pastýře. Vedle tohoto souhvězdí je souhvězdí Severní Koruny, pěkný oblouček hvězd s nejjasnější Gemmou, jejíž jméno v překladu znamená Drahokam. Hluboko pod Pastýřem je málo výrazné souhvězdí zvířetníku Váhy. Sousední souhvězdí Štíra u nás vystupuje jen velmi málo nad obzor, takže není vidět celé. Klepety je otočeno k Váhám. Hvězda Antares představuje srdce Štírovo. Velkou oblast mezi Pastýřem, Štírem, Lyrou a Orlem zaujímá souhvězdí Hadonoše s Hadem. V souhvězdí Herkula, ač nemá jasných hvězd, poznáme svalnatého hrdinu, postavu - hromotluka.

Nad východem září hvězdy nadcházejícího podzimu sestavené do souhvězdí Pegase, Andromedy, Persea.