Obloha v měsíci září 2019

Viditelnost planet

Na zářijové obloze budou chybět planety Merkur, Venuše a Mars. Jsou nepozorovatelné. V první polovině noci uvidíme Jupiter a Saturn.

Jupiter zapadá před 23. hodinou na začátku měsíce, před 22. hodinou na konci. Najdeme ho v souhvězdí Hadonoše.

Saturn se nachází v souhvězdí Střelce a zapadá kolem půlnoci.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

5. a 6. září spatříme na večerní obloze nad jihozápadním obzorem seskupení Měsíce, Jupiteru a hvězdy Antares, nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Štíra.

23. září nastane v 9 hodin 50 minut podzimní rovnodennost. Slunce vstupuje do znamení Vah. Nastává astronomický podzim.

Obloha v září

V polovině měsíce po setmění uvidíme nad západním obzorem jasnou hvězdu Arctur ze souhvězdí Pastýře. Trochu jižněji je souhvězdí Herkula, kterého si zjednodušeně můžete představit jako květináč. Typická letní souhvězdí, jejichž nejjasnější hvězdy tvoří letní orientační trojúhelník (Vega, Deneb, Altair), symbol letní oblohy, leží již západně od poledníku. Jejich posun k západu svědčí o tom, že léto přenechává moc podzimu. Astronomický podzim nastává podzimní rovnodenností 23. září. Slunce vstupuje do znamení Vah. Období kolem podzimní rovnodennosti, kdy Slunce překračuje nebeský rovník, je bránou do studenější části roku, která se uzavře až jarní rovnodenností.

Od poledníku na východ se ke slovu hlásí souhvězdí podzimu, mezi nimi hrdinové báje o Perseovi a Andromedě: Pegas, jehož hvězdy svítí nad severovýchodem, nad ním leží souhvězdí Andromedy, nad severovýchodem pak Kasiopea s Perseem.