Obloha v měsíci únoru 2020

Viditelnost planet

V období února je nepozorovatelná planeta Saturn. Nejvýraznějším objektem večerní oblohy je Venuše. Na ranní obloze budeme moci pozorovat Mars společně s Jupiterem.

Merkur uvidíme na večerní obloze nad západojihozápadem do poloviny února. Zapadá po 18. hodině.

Venuše bude na večerní obloze výrazným jasným objektem vysoko nad jihozápadním obzorem. Zapadá po 21. hodině.

Na ranní obloze budeme moci nad jihovýchodním obzorem pozorovat Mars. Vychází kolem půl páté. Nachází se v souhvězdí Štíra.

Kromě Marsu bude na ranní obloze také Jupiter, a to nízko nad jihovýchodním obzorem. Vychází po páté hodině. Najdeme ho v souhvězdí Střelce.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

9. února bude ve 22 hodin Měsíc v konjunkci s Regulem, nejjasnější hvězdou souhvězdí Lva.

Obloha v únoru

Co nám nabízí únorová obloha? Ta je ještě v zajetí zimních souhvězdí. Vyhledejme ty nejznámější. Kolem 20. hodiny nad jihem vrcholí zimní souhvězdí Oriona, nad ním západně od poledníku je souhvězdí Býka.

Nad jihojihovýchodním obzorem uvidíme nad sebou několik jasných hvězd. Nejvýše je dvojice Castor a Pollux ze souhvězdí Blíženců, pod nimi Procyon, nejjasnější hvězda souhvězdí Malého psa, a nejníže svítí nejjasnější hvězda severní oblohy Sírius ze souhvězdí Velkého psa.

Pro souhvězdí dalších ročních dob je vyhrazen západní a východní sektor oblohy. Nad západním obzorem můžeme pozorovat čtyřúhelník hvězd podzimního souhvězdí Pegasa, nad ním souhvězdí Andromedy, vedle východním směrem pak souhvězdí Persea.

Vysoko nad východním obzorem spatříme cirkumpolární souhvězdí Velký vůz, souhvězdí, které díky svému „umístění“ v blízkosti pólu, je viditelné na noční obloze po celý rok. Pod ním, na východě, spatříme hvězdy souhvězdí nastupujícího jara Lva s nejjasnější hvězdou Regulus.