Obloha v měsíci březnu 2020

Viditelnost planet

Merkur je v březnu nepozorovatelný. Většinu pouhým okem pozorovatelných planet uvidíme na ranní obloze. Dominantou večerní oblohy zůstává Venuše.

Venuši budeme moci spatřit večer vysoko nad západem a jihozápadem. Zapadá po 22. hodině.

Mars je viditelný ráno nad jihovýchodním obzorem. Nachází se v souhvězdí Střelce. Vychází před čtvrtou hodinou.

Jupiter můžeme pozorovat ráno nad jihovýchodním obzorem. Najdeme ho podobně jako Mars v souhvězdí Střelce. Vychází mezi půl pátou až třetí hodinou.

Saturn bude na obloze ráno nízko nad jihovýchodním obzorem. Planeta vychází mezi pátou až třetí hodinou. Po 20. březnu přechází ze souhvězdí Střelce do souhvězdí Kozoroha.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

18. a 19. března uvidíme na ranní obloze seskupení Měsíce, Marsu, Jupiteru a Saturnu

20. března nastane jarní rovnodennost. Slunce vstupuje ve 4 hodiny 50 minut do znamení Berana. Nastává astronomické jaro.

28. března v 16 hodin bude Venuše v konjunkci s Měsícem.

29. března ve 2 hodiny ráno si posuneme ručičky hodinek o hodinu vpřed. Začíná platit středoevropský letní čas (SELČ).

Obloha v březnu

Obloha sklonku zimy a začátku jara nabídne nad východním obzorem vycházející souhvězdí jara a nad jihem a jihozápadem zimní souhvězdí, která pomalu opouští hvězdnou scénu. V polovině března kolem 21. hodiny spatříme nad východním obzorem jednu z nejjasnějších hvězd Arktura ze souhvězdí Pastýře, kterého můžeme vyhledat tak, že protáhneme lomenou oj Velkého vozu do oblouku, po kterém se k této hvězdě dostaneme. Nad jihovýchodem uvidíme další jasnou hvězdu Regulus, nejjasnější hvězdu souhvězdí Lva. Západní část souhvězdí (hlavu a hruď lva) si můžeme představit jako otazník a v místě tečky jasnou hvězdou Regulus. Nad jihojihozápadem nízko nad obzorem svítí nejjasnější hvězda severní oblohy Sirius ze souhvězdí Velký pes a nad ním Procyon, nejjasnější hvězda souhvězdí Malého psa. Nad touto hvězdou spatříme dvě hvězdy ze souhvězdí Blíženců Castor a Pollux.

Nad jihozápadem září hvězdy jednoho z nejkrásnějších souhvězdí Orion s typickými třemi hvězdami, které tvoří Orionův pas. Když ho prodloužíme směrem k jižnímu obzoru, narazíme na Sirus. Obráceným směrem trochu výše míří Orionův pas k oranžové hvězdě Aldebaran, nejjasnější hvězdě ze souhvězdí Býka. Pod pasem Oriona spatříme pouhým okem mlhavý obláček. Je to Velká mlhovina v Orionu. Nad severozápadním obzorem můžeme pozorovat další nápadný mlhavý obláček. Tentokrát se jedná o galaxii v souhvězdí Andromedy. Světlo od této hvězdné soustavy, typově podobné naší galaxii, k nám letí přes dva miliony let.