Obloha v měsíci červnu 2020

Viditelnost planet

Na večerní obloze počátkem měsíce uvidíme Merkur. Dominanta večerní oblohy Venuše se přesouvá na ranní oblohu, kde ji můžeme pozorovat od konce června. Kromě večera bude na obloze Jupiter se Saturnem. V druhé polovině noci spatříme Mars.

Merkur bude možné uvidět na večerní obloze nad severozápadním obzorem. Zapadá mezi 23. a 21. hodinou.

Venuše přechází v červnu na ranní oblohu. Bude pozorovatelná na konci měsíce nízko nad východním obzorem. Nachází se v souhvězdí Býka. Vychází mezi pátou a třetí hodinou.

Mars uvidíme v druhé polovině noci nad jihovýchodem. Vychází kolem jedné hodiny po půlnoci. Najdeme ho v souhvězdí Vodnáře. Jeho pozorovací podmínky se budou během léta zlepšovat.

Jupiter bude pozorovatelný kromě večera po většinu noci. Vychází mezi půlnocí a 22. hodinou. Nalezneme ho v souhvězdí Střelce, Planeta bude v létě v nejlepší viditelnosti.

Dobrou viditelnost v letních měsících bude mít i Saturn, který bude pozorovatelný podobně jako Jupiter kromě večera po většinu noci. Najdeme ho v souhvězdí Kozoroha. Vychází mezi 23:30 až 22. hodinou.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

5. června nastane polostínové zatmění Měsíce. Maximální fáze zatmění připadá na 21. hodinu 25 minutu. Nad naším obzorem proběhne až druhá polovina úkazu. U nás vychází Měsíc kolen 22. hodiny, tzn. půl hodiny po maximální fází. Měsíc vystoupí z polostínu těsně po 23. hodině.

8 a 9. června po půlnoci můžeme spatřit seskupení Měsíce s planetami Jupiterem a Saturnem.

20. června nastane letní slunovrat. Ve 23 hodin 44 minut vstoupí Slunce na znamení Raka. Nastane astronomické léto.

Obloha v červnu

Slunce zapadá v polovině června po 21. hodině a občanský soumrak končí po 22. hodině. Teprve v tuto chvíli načínají být vidět jasnější hvězdy a souhvězdí. Nad severozápadním obzorem zapadají hvězdy zimního souhvězdí Blíženců. Nad západním obzorem se nalézá Regulus, nejjasnější hvězda jarního souhvězdí Lva. Za ním je další jarní souhvězdí Panny s jasnou hvězdou Spicou. Napravo od poledníku můžeme pozorovat jednu z nejasnějších hvězd severní oblohy Arctura ze souhvězdí Pastýře. Nad ním svítí hvězdy Velkého vozu.

Vedle Pastýře je oblouček hvězd Severní koruny s nejjasnější hvězdou Gemmou. Východním směrem od Severní koruny je souhvězdí Herkula. Nad jihovýchodem až východem uvidíme trojici jasných hvězd představující vrcholy tzv. letního trojúhelníku Nejníže je hvězda Altair ze souhvězdí Orla, nad ní je jedna z nejjasnějších hvězd Vega ze souhvězdí Lyry a východněji je Deneb ze souhvězdí Labutě. Hvězdy letního trojúhelníku jsou jedny z prvních hvězd, které můžeme na pomalu se potemňující obloze po letním slunovratu pozorovat.