O fotografování částečného zatmění Měsíce

Zatmění Měsíce je už na první pohled krásným a zajímavým astronomickým úkazem, který můžeme pozorovat i bez speciálních pomůcek. Stačí se jen dívat. I přesto trocha úsilí předem, během úkazu, ale i po něm znásobí váš zážitek z pozorování. Prvním krokem je najít zajímavé místo nad obzorem, kde k zatmění dojde. Pokud bude v popředí výrazný objekt, stavba, strom nebo člověk, o to lépe. Získáte zajímavý snímek téměř vždy. Pokud k tomu přidáte i trochu úsilí a fotoaparát se zoom objektivem, úspěch je téměř zajištěn. Ne při každém zatmění však "zmizí" ve stínu zeměkoule celý úplněk. Tak tomu bylo i tentokrát, kdy už při východu Měsíce nad obzor byla část úplňku zemským stínem "ukousnutá".

Pokud použijete pro pozorování i trochu techniky a různých pozorovacích postupů můžete dosáhnout ještě zajímavějších výsledků. Postupnou expozicí nebo skládáním výsledných obrázků za sebou do jednoho záběru lze zachytit kromě změny velikosti zatemnělé části měsíčního kotouče také změnu jeho barvy a jasu. Někdy se může podařit během expozice zachytit i průlet letadla, družice nebo meteoru. Proto je každé pozorované zatmění proto trošku jiné a proto se nikdy neomrzí. Už jen proto, že díky vlivu znečištění zemské atmosféry mívá každé zatmění a každé pozorovací místo jinou barvu. Od světle žluté až po krvavě červenou.

Poslední z letošních zatmění, 7. srpna 2017 se pro vás pokusil nafotografovat a zpracovat pan Jiří Škubník, člen Uherskobrodského astronomického spolku při Hvězdárně a planetáriu Uherský Brod z Černé hory mezi Uherským Brodem, Nivnicí a Vlčnovem.

Pokud se vám jeho snímek líbí, použijte jej jako ochutnávku a inspiraci pro pozorování příštího, tentokrát úplného zatmění Měsíce, které proběhne za necelý rok, 27. července 2018, a které bude nepochybně nejočekávanějším měsíčním zatmění celého desetiletí u nás. Půjde totiž o první úplné zatmění viditelné v České republice po dlouhých 3 letech. Měsíční stín nebude tentokrát jen nízko nad obzorem, ale jev se odehraje relativně vysoko, díky čemuž bude maximální fáze zatmění hodně dlouhá. Měsíc bude celý ponořen v zemském stínu 1 hodinu 44 minut. Poslední takové podobné zatmění jsme mohli spatřit v červnu roku 2011, další se odehraje až v červnu roku 2029.

Foto: Jiří Škubník
Text: Tomáš Metelka