Informace o pozorování částečného zatmění Měsíce 18.9.2024

Ve středu 18. září 2024 proběhne na noční obloze částečné zatmění Měsíce, které můžete sledovat i z hvězdárny, jež bude otevřena od 2:30 do 7:00.

Zatmění začne polostínovou fází ve 2:41, kterou však pouhým okem nepostřehneme. Skutečnou podívanou nám nabídne až částečná fáze, která začne ve 4:12. V té chvíli se Měsíc začne postupně viditelně nořit do stínu Země. Vrcholu zatmění, kdy bude zakryto zhruba 9 % měsíčního disku, nastane ve 4:43. Po tomto maximu bude částečné zatmění pokračovat až do 5:15 a celá událost skončí polostínovou fází v 6:47.

Protože se však jedná o relativně malé zatmění, není třeba vstávat v brzkých ranních hodinách, můžete si klidně přispat. Úkaz bude zajímavý, ale není to něco, co byste si za každou cenu neměli nechat ujít. Pro ty, kteří si chtějí vychutnat klidné noční nebe v přítomnosti Měsíce lehce ponořeného do stínu, však bude hvězdárna otevřena.

A pokud byste přeci jen raději počkali na větší událost, můžete se těšit na další zatmění Měsíce, které nastane už za necelý rok, večer 7. září 2025. Tentokrát půjde o úplné zatmění, které slibuje úchvatnější podívanou.

Takže ať už se rozhodnete pro brzké vstávání 18. září nebo si počkáte na zářijové zatmění v roce 2025, máme před sebou krásná setkání s noční oblohou.