Keltský telegraf 2018

První jarní sobota na uherskobrodské hvězdárně byla věnována, jako již tradičně, keltskému telegrafu.

Smyslem Keltského telegrafu je propojit místa v krajině pomocí světelného signálu. Navazuje se tak na prastarý zvyk, jež využíval ohně k přenosu zpráv z kopce na kopec. V Evropě, a tedy i u nás, jej k dokonalosti dovedly keltské kmeny.

Dnes se již k přenášení signálu nevyužívá ohňů, ale modernějších ohňostrojů, které odpalují takzvaní Čerti.

Večer na uherskobrodské hvězdárně se navzdory chladnějšímu počasí nesl ve stylu jarní pohody u táboráku. Oficiální část programu začínala v 18 hodin krátkou přednáškou o Keltech. Dětem i dospělým byla také vysvětlena pravidla hry “hledání zlatého keltského pokladu,” kterou si pro ně organizátoři připravili. Různorodé úkoly na stanovištích prověřily zručnost účastníků, stejně jako jejich znalosti z oblasti astronomie, přírodopisu a dalších oblastí. Cílem hry bylo vyplnění tajenky s instrukcemi k vykopání ukrytého “keltského pokladu” plného čokoládových mincí.

V 19:30 jsme se pak všichni shromáždili v prostoru před hvězdárnou, abychom společně pozorovali postupné zapalování ohňů na Javořině, Černé hoře, Velkém Lopeníku a rozhledně Králov. Přesně v 19:38 pak odpálil signální oheň také hvězdárenský Čert. Celá akce tak byla završena nádherným ohňostrojem, který pozorovalo na 60 účastníků.

Fotografie: Vít Valečka
Článek: Zuzana Habrovanská