Obloha v měsíci dubnu 2020

Viditelnost planet

Situace na obloze se opakuje jako v březnu. Merkur je v dubnu nepozorovatelný. Venuši uvidíme jako výrazný objekt na večerní obloze. Na ranní obloze budeme moci pozorovat Mars, Jupiter a Saturn.

Venuše jako Večernice bude zářit vysoko nad západním obzorem. Zapadá po půlnoci.

Mars je pozorovatelný ráno nad jihovýchodním obzorem. Vychází mezi čtvrtou a třetí hodinou. Najdeme ho v souhvězdí Kozoroha.

Jupiter bude na obloze ráno nad jihovýchodním obzorem. Vychází mezi půl čtvrtou a druhou hod., nachází se v souhvězdí Střelce.

Saturn spatříme ráno nad jihovýchodním obzorem, tak jako Mars v souhvězdí Kozoroha. Vychází mezi půl čtvrtou a půl třetí.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

4. dubna bude na večerní obloze Venuše v blízkosti otevřené hvězdokupy Plejády v souhvězdí Býka.

15. a 16. dubna ráno budeme moci pozorovat seskupení Měsíce a planet Mars, Jupiter a Saturn.

Obloha v dubnu

Naši procházku za souhvězdími dubnové oblohy začneme od západního obzoru (situace pro polovinu dubna kolem 22. hodiny), tj. v sektoru, kde se nachází odcházející souhvězdí zimy. Nad zapadajícím souhvězdím Oriona, je souhvězdí Býka. Nad ním, je výrazná skupinka hvězd tvořící otevřenou hvězdokupu Plejády. Protáhneme-li si Orionův pás směrem k obzoru dostaneme se k nejjasnější hvězdě severní oblohy Síriu, ze souhvězdí Velký pes. Severně od tohoto souhvězdí se nalézá souhvězdí Blíženců s dvojicí jasných hvězd Castor a Pollux. Nad Býkem je souhvězdí Vozky s jasnou hvězdou Capellou. Nejjasnější hvězdy zimních souhvězdí Sirius (Velký pes), Procyon (Malý pes), Pollux a Castor (Blíženci), Capella (Vozka), Aldebaran (Býk) a Rigel (Orion) tvoří tzv. „zimní orientační n úhelník“.

Nad jihem svítí hvězdy jarního souhvězdí Lva, nad ním cirkumpolární souhvězdí Velké medvědice. Další jarní souhvězdí nalezneme na jihovýchodě – je to souhvězdí Panny, pro názornost si jí představíme, jako závodnici, která běží přes překážkovou dráhu. Nad ní je souhvězdí Pastýře. Nejjasnější hvězdy jarních souhvězdí Spica (Panna), Arktur (Pastýř) Regulus (Lev) tvoří tzv. jarní orientační trojúhelník.