Obloha v měsíci listopadu 2020

Viditelnost planet

Na večerní obloze bude stále možno pozorovat jasný Jupiter i slabší Saturn. Během noci bude na obloze dominantní Mars. Na ranní obloze stále září Venuše.

Jupiter a Saturn bude na obloze večer nad jihozápadem. Obě planety najdeme v souhvězdí Střelce.

Jupiter zapadá přibližně mezi 20:30 až 19:30. Jeho jasnost se zmenšuje, ale pořád zůstává výrazným objektem večerní oblohy.

Jasnost klesá také u Saturnu. Zapadá mezi 21. až 20. hodinou.

Mars budeme pozorovat po většinu noci kromě rána. Jeho jasnost se rychle zhoršuje. Zapadá na začátku měsíce kolem půl páté a na konci po 3. hodině. Najdeme jej v souhvězdí Ryb.

Venuši spatříme ráno nad jihovýchodním obzorem. Je stále výrazným objektem ranní oblohy, ale její jasnost s koncem roku klesá. Na začátku měsíce vychází okolo půl čtvrté a na konci měsíce před 5. hodinou. Nachází se v souhvězdí Panny.

Poslední planeta, která se objeví na obloze je Merkur. Budeme jej moci pozorovat ráno nad východojihovýchodním obzorem. Vychází mezi půl šestou až půl sedmou.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

2. listopadu se ráno nad východojihovýchodem, u nejjasnější hvězdy souhvězdí Panny Spicy, objeví planeta Merkur.

12. listopadu ráno uvidíme na obloze seskupení Měsíce, Venuše, Merkuru a Spicy.

17. listopadu nastane maximum meteorického roje Leonid. Očekává se kolem 15 velmi rychlých stop za hodinu. Aktivita roje začíná 6. listopadu a s koncem měsíce končí.

19. listopadu na večerní obloze budeme svědky seskupení Měsíce, Jupitera a Saturnu.

Obloha v listopadu

Při pohledu nad západní obzor uprostřed listopadu kolem 21. hodiny večerní, uvidíme hvězdy tzv. letního trojúhelníku. Nejvýše je Vega ze souhvězdí Lyry, pod ní jihovýchodním směrem Deneb ze souhvězdí Labutě a nejníže nad západním obzorem Altair ze souhvězdí Orla.

Nad jihem (v oblasti od jihozápadu k jihovýchodu) svítí hvězdy podzimních souhvězdí Pegase, Andromedy, Persea. Nápadní mlhavý obláček – galaxie v Andromedě – leží v blízkosti poledníku ve výšce zhruba 40° nad obzorem.

Východní část oblohy je vyhrazen souhvězdím zimy. Nad obzorem spatříme oranžovou hvězdu Aldebaran, představující oko Býka, nad ním je výrazný shluk hvězd – otevřená hvězdokupa Plejády. Půjdeme-li výše, narazíme na souhvězdí Vozky s nejjasnější hvězdou Capellou. Blíže k obzoru na severovýchodě si všimněme dvou nápadných hvězd Castor a Pollux patřících do souhvězdí Blíženců. Nad obzorem na východě září hvězdy jednoho z nejkrásnějších souhvězdí Orion, které je příslibem přicházející zimy…

Na ranní obloze nalezneme souhvězdí jara, podle jednoho z nich, souhvězdí Lva, byl nazván meteorický roj Leonidy. V tomto souhvězdí leží radiant roje, tj. místo, odkud zdánlivě vyletují meteorická tělíska prozrazující se při průletu atmosférou světelnou stupou, která vzniká jejich hořením. Intenzita roje bude tento rok slabá, jen asi 15 světelných stop meteorů za hodinu. Ze zajímavých historických pozorování tohoto roje můžeme zmínit například pozorování v listopadu roku 1799, kdy cestovatel Alexander Humboldt spatřil v jižní Americe z 11. na 12. listopadu tisíce létavic a bolidů meteorického roje Leonid směřujících od severu k jihu. Zjev se opakoval i v roce 1883. Ve čtvrt hodině se objevilo okolo 9000 meteorů nad obzorem vyletujících z jednoho místa. Na nebi bylo prý tolik létavic jako sněhových vloček za vánice.