Obloha v měsíci prosinci 2020

Omlouváme se za opožděnou publikaci způsobenou omezeními na straně našeho webu po obnovení provozu po nedávných opravách.

Viditelnost planet

Situace na obloze se opakuje jako v listopadu, bez Merkuru, který je nepozorovatelný. Na večerní obloze bude Jupiter se Saturnem, v noci Mars. Na ranní obloze Venuše.

Jupiter a Saturn můžeme pozorovat večer nad jihozápadním obzorem.

Jupiter zapadá na začátku listopadu kolem 19. hod. a na konci měsíce po 18. hod. Přesouvá se ze souhvězdí Střelce do souhvězdí Kozoroha.

Saturn zapadá v průběhu měsíce též mezi 19. a 18. hod. Nachází se od poloviny prosince v souhvězdí Kozoroha, kam se přesunul ze souhvězdí Střelce. Oběma planetám končí s koncem roku viditelnost.

Mars bude na obloze po většinu noci kromě rána. Zapadá mezi třetí a druhou hod. Najdeme jej v souhvězdí Ryb. Viditelnost planety zůstává dobrá.

Venuše bude zářit ráno jako Jitřenka nízko nad jihovýchodním obzorem. Najdeme jí v souhvězdí Hadonoše. Vychází na začátku měsíce kolem 5. hod., na konci prosince kolem půl sedmé. Její jasnost se postupně snižuje.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

14. prosince nastane kolem půlnoci maximum meteorického roje Geminid. Očekává se až 150 velmi rychlých světelných stop za hodinu. Aktivita roje začíná kolem 4. a končí 17. prosince. Pozorování nebude rušit světlo Měsíce, který se nachází v novu.

16. a 17. prosince můžeme na večerní obloze kolem 6. hod. pozorovat seskupení Měsíce, Jupitera a Saturnu.

21. prosince ve 11 hod. 3 min. vstoupí Slunce do znamení Kozoroha. Nastane zimní slunovrat. Období kolem zimního slunovratu, kdy Slunce svítí na obloze nejníže v roce, leží uprostřed studenější části slunečního roku. Zimním slunovratem začíná astronomická zima. V období slunovratu, kdy je rovina dráhy Slunce po ekliptice (zdánlivá dráze Slunce mezi hvězdami) rovnoběžná s rovníkem, se až 17 dní takřka nemění místo východu (západu) Slunce.

21. prosince nastane v 19 hod. těsná konjunkce planety Jupiter se Saturnem.

Obloha v prosinci

Pozorování kosmických objektů v závěru roku na prosincové obloze, můžeme začít již poměrně brzo, protože Slunce zapadá kolem 16. hodiny a zhruba za hodinu a půl, pokud bude jasno, se před námi otevře nabídka prosincové oblohy. Nad západním obzorem můžeme pozorovat odcházející souhvězdí léta. Je to kosodélník z hvězd tvořících souhvězdí Lyry. v jednom z jeho vrcholů je jedna z nejjasnějších hvězd severní oblohy Vega, vedle ní západně spatříme kříž z hvězd – souhvězdí Labutě a pod ním souhvězdí Orla.

Po celou noc kraluje na obloze jedno z nejvýraznějších souhvězdí Orion. Představuje postavu lovce, rozkročeného nad obzorem. Tři hvězdy vedle sebe tvoří jeho pas. Pas si můžeme také představit jako tělo motýla, a čtyři hvězdy představující ramena a nohy Oriona, jako jeho křídla. Protáhneme-li si Orionův pas směrem k obzoru dostaneme se k nejjasnější hvězdě severní oblohy Síriu, zároveň nejjasnější hvězdě souhvězdí Velkého Psa. Pokud bychom hvězdy pasu Oriona protáhli opačným směrem do mírného obloučku, nalezneme oranžovou hvězdu Aldebaran, nejasnější hvězdu souhvězdí Býka, která představuje oko rozzuřeného býka podlitého krví. Konce jeho rohů přestavují dvě hvězdy umístěné nad býkovou hlavou. Severovýchodně od Oriona spatříme dvě jasné hvězdy nad sebou, Je to Kastor a Pollux, nejjasnější hvězdy souhvězdí Blíženců, odkud budou zdánlivě vyletovat světelné stopy jednoho z nejaktivnějších meteorických rojů Geminidy.

K ránu na východní obloze spatříme hvězdy jarních souhvězdí, ležící postavu krále zvířat se vztyčenou hlavou Lva s jasnou hvězdou Regulus, umístěnou jako by v jeho tlapách, dále souhvězdí Panny. Toto souhvězdí si můžeme představit jako závodnici, běžící přes překážkovou dráhu.