Obloha v měsíci červnu 2021

Viditelnost planet

Merkur bude v červnu nepozorovatelný. Venuši můžeme vidět na konci června večer nad severozápadním obzorem, Mars večer nad severozápadem. Jupiter a Saturn budeme moci pozorovat v druhé polovině noci.

Venuši můžeme vidět večer na konci měsíce nad severozápadním obzorem jako Večernici. Zapadá před 23. hod.

Mars bude večer nad severozápadním obzorem. Jasnost planety klesá. Na začátku měsíce zapadá před půlnocí, na konci kolem 23. hod. Současně se přesouvá ze souhvězdí Raka do Blíženců.

Jupiter budeme moci pozorovat v druhé polovině noci. Najdeme ho v souhvězdí Vodnáře. Na začátku měsíce vychází před 1 hod. ranní, na konci kolem půlnoci.

Saturn budeme také moci pozorovat v druhé polovině noci. Najdeme jej v souhvězdí Kozoroha. Na začátku června vychází kolem půlnoci, na konci kolem 23. hod.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

10. června můžeme pozorovat prstencové zatmění Slunce, u nás viditelné jako částečné zatmění. V maximu bude zakryto cca 17 % slunečního disku.

Prstencové zatmění vzniká, díky tomu, že zdánlivý úhlový průměr měsíčního kotouče nezakryje celý sluneční kotouč. Změna zdánlivého průměru disku je dána tím, že Měsíc kolem Země neobíhá po kružnici, ale po elipse, takže se mění jeho vzdálenost od Země, a tedy také zdánlivý průměr Měsíce. Při největší vzdálenosti Měsíce je proto jeho zdánlivý průměr menší a nestačí k zakrytí slunečního kotouče. Dojde ke vzniku prstencového zatmění, které se projeví světelným prstencem.

13. června o půlnoci můžeme pozorovat konjunkci Měsíce s Marsem.

21. června nastane v 5 hod. 32 min. letní slunovrat. Slunce vstupuje do znamená Raka, začíná astronomické léto.

Letní slunovrat, kterým začíná astronomické léto, zvrátí poměr délky dne a noci. Noci po slunovratu se budou postupně prodlužovat, dny naopak zkracovat. Ve dnech kolem letního slunovratu nenastane tzv. astronomická noc. Slunce nesestoupí hlouběji než 18 stupňů pod obzor a noc bude doprovázena trvalým přísvitem.

Obloha v červnu

V polovině června kolem 23. hodiny můžeme nad západem pozorovat jasnou hvězdu Regulus, nejjasnější hvězdu z jarního souhvězdí Lva, nad jihozápadním obzorem další souhvězdí jara, Pannu s jasnou hvězdou Spikou. Směrem k poledníku září hvězda Arkturus ze souhvězdí Pastýře, pod ním u severovýchodovýchodního obzoru je souhvězdí Štíra, můžeme si jej představit jako zednické kladívko. Nad ním severněji leží letní souhvězdí Herkula. Vedle něj směrem k východu najdeme další letní souhvězdí: Labuť, Lyru, Orla. Jejich nejjasnější hvězdy tvoří tzv. letní orientační trojúhelník. Nad severovýchodem můžeme pozorovat vycházející podzimní souhvězdí Pegasa, a ještě severněji hvězdy souhvězdí Andromedy a Persea.

Vážení čtenáři, omlouváme se za pozdní publikaci článku.