Obloha v měsíci červenci 2022

Viditelnost planet

Merkur je v červenci nepozorovatelný. Na večerní obloze neuvidíme žádnou planetu. Saturn budeme moci pozorovat povětšinu noci s výjimkou večera. V druhé polovině noci bude na obloze Mars a Jupiter. Ráno se přidá nad východním obzorem Venuše.

Saturn budeme moci pozorovat povětšinu noci kromě večera. Najdeme jej v souhvězdí Kozoroha. Na začátku měsíce vychází kolem 22:30 na konci po 21. hodině.

Mars bude na obloze v druhé polovině noci. Najdeme jej v souhvězdí Berana. Vychází před 1 hod. na začátku měsíce, na konci kolem půlnoci.

Jupiter budeme moci sledovat ve druhé polovině noci. Nalezneme ho v souhvězdí Ryb. Na začátku července vychází kolem půlnoci, na konci před 23. hodinou.

Venuše bude na obloze ráno nad východním obzorem. Nachází se v souhvězdí Býka. Vychází kolem třetí hodiny.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

15. července bude o půlnoci Měsíc v konjunkci se Saturnem.

Obloha v červenci

Kolem 23. hodiny můžeme nad západem pozorovat souhvězdí jara, Pannu, s jasnou hvězdou Spicou. Směrem k poledníku září Arktur ze souhvězdí Pastýře, pod ním je souhvězdí Štíra. Nad jihem při poledníku leží letní souhvězdí Herkula. Vedle něj směrem k východu najdeme další letní souhvězdí: Labuť, Lyru, Orla. Jejich nejjasnější hvězdy tvoří tzv. letní orientační trojúhelník. Nad severovýchodem můžeme pozorovat podzimní souhvězdí Pegasa, a ještě severněji svítí hvězdy souhvězdí Andromedy a Persea.

Podrobnější procházku letní oblohou můžeme začít od žlutooranžového Arktura, nejjasnější hvězdy v souhvězdí Pastýře. Najdeme ho jednoduše tak, že si prodloužíme oj Velkého vozu do oblouku, na jehož konci leží. Vedle tohoto souhvězdí je Severní koruna, oblouček hvězd s nejjasnější hvězdou Gemmou. Jméno v překladu znamená Drahokam. Hluboko pod Pastýřem je málo výrazné souhvězdí zvířetníku Váhy. K Vahám jsou otočena klepeta sousedního souhvězdí Štíra, které u nás vystupuje jen velmi málo nad obzor, a často zaniká v oparu nebo světlech pouličního osvětlení. Můžeme si jej představit také jako zednické kladívko. Oranžová hvězda Antares představuje štírovo srdce. Velkou oblast mezi Pastýřem, Štírem, Lyrou a Orlem zaujímá souhvězdí Hadonoše s Hadem. Souhvězdí Herkula představuje svalnatého hrdinu, postavu hromotluka, můžeme si ho také představit jako květináč.

Večer, než se setmí, uvidíme na obloze mezi prvními hvězdami tři vysoko v zenitu tvořící tzv. letní orientační trojúhelník – Altair, Deneb a Vega, nejjasnější hvězdy letních souhvězdí Orla, Labutě a Lyry. Lyra tvoří malý, ale dosti výrazný kosodélník, u jehož horního pravého rohu je Vega, druhá nejjasnější hvězda severní oblohy. Orel se pozná podle typické hvězdné trojice, v níž nejjasnější je hvězda Altair.

Třetí výrazné souhvězdí letní oblohy je Labuť se široce rozepjatými křídly letící Mléčnou dráhou vstříc Orlu. V ocase svítí nejjasnější hvězda souhvězdí Deneb.

Dominantou noční oblohy v letních měsících je hvězdný pás Mléčné dráhy, který se klene nad našimi hlavami od severu přes zenit k jihu.