Pozorování částečného zatmění Slunce 25. října 2022

Poslední zatmění Slunce pozorovatelné z území České republiky do roku 2025 je za námi. Dnes tu ale pro vás máme fotky a další informace o průběhu celého zatmění.

Naše akce

Letošní zatmění Slunce bylo možné pozorovat hned ze dvou stanovišť.

První se nacházelo přímo na hvězdárně, kde byly návštěvníkům k dispozici dalekohledy se speciálními filtry a naši pracovníci a dobrovolníci, kteří poskytovali odborný výklad.

Druhé stanoviště se pak nacházelo před Domem kultury v centru města. Zde byli také návštěvníkům k dispozici dalekohledy se speciálními filtry. Narozdíl od hvězdárny zde bylo možné dalekohledem kromě samotného zatmění pozorovat také sluneční chromosféru, ve které byly patrné sluneční protuberance.

V součtu se pozorování zúčastnilo přibližně 400 návštěvníků. Děkujeme.

V průběhu pozorování jsme využili a také veřejnosti prezentovali nové vybavení, které Uherskobrodský astronomický spolek pořídil díky finanční podpoře Města Uherský Brod. Své využití nalezla nová robotická montáž SkyWatcher (na hvězdárně), sluneční filtry (na hvězdárně) a Herschelův hranol Lunt (před Domem kultury).

Fotografie

Fotografování zatmění probíhalo v letošním roce především z detašovaného pozorovacího místa ve Starém Městě. Přímo na hvězdárně pak vznikaly pouze fotografie pro naše sociální sítě, především pak Instagram, kde jsme pravidelně sdíleli aktualizace.

Fotografie z detašovaného pozorovacího místa ve Starém Městě (autor: Zbyněk Řešetka):

Fotografie a video z našeho Instagramu (autor: Vít Valečka):

Další zatmění

Nejbližší zatmění Slunce nás čeká až za tři roky - 29. března 2025. To opět nebude z žádného místa na Zemi pozorovatelné jako úplné (největší bude v Kanadě - 94 %). U nás Měsíc zakryje krátce po poledni 19 % povrchu Slunce.

Velmi zajímavé a zároveň největší zatmění v letech 2021 - 2030 pozorovatelné z území České republiky však nastane jen o rok později - 12. srpna 2026. Na našem území Měsíc zakryje těsně před západem Slunce 89 % slunečního povrchu. Daleko zajímavější je ale to, že pás totality tohoto zatmění začíná v Arktidě a končí ve Středozemním moři poblíž pobřeží Španělska. Budete-li tedy chtít, můžete se vydat za úplným zatměním právě do severního Španělska, kde zažijete nádhernou podívanou - úplné zatmění těsně před západem Slunce! Níže najdete animaci.

Další velmi zajímavé zatmění pak nastane jen o rok později - 2. srpna 2027. Na našem území bude zatmění pozorovatelné jako částečné - Měsíc zakryje jen 54 % povrchu Slunce. Pás totality ale bude procházet jedněmi z nejsušších území na Zemi. Za úplným zatměním tedy budete moci zamířit například do jižního Španělska nebo Egypta!