Obloha v měsíci dubnu 2023

Viditelnost planet

Na dubnové obloze bude tentokrát chybět Jupiter. Večer na obloze spatříme Venuši, v první polovině dubna jí bude dělat společnost Merkur. V první polovině noci budeme moci pozorovat Mars. Na ranní obloze bude pouze Saturn, a to až ve druhé polovině dubna.

Merkur budeme moci pozorovat v první polovině měsíce večer nad západním obzorem. Zapadá kolem 21. hod.

Venuše bude na obloze večer vysoko nad západním obzorem. Má dobrou viditelnost. Začátkem dubna se přesouvá ze souhvězdí Berana do Býka. Zapadá na začátku měsíce po 23. hod., na konci po půlnoci.

Mars budeme moci pozorovat v první polovině noci. Pozorovací podmínky planety se zhoršují. Najdeme jej v souhvězdí Blíženců. Na začátku dubna zapadá kolem třetí na konci kolem půl třetí ráno.

Na ranní obloze bude v druhé polovině dubna nízko nad východojihovýchodním obzorem planeta Saturn. Najdeme jí v souhvězdí Vodnáře. Pozorovací podmínky zatím nejsou moc dobré, ale budou se zlepšovat. Planeta vychází kolem páté hodiny v polovině dubna, na konci po čtvrté hodině.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

22. a 23. dubna večer budeme moci pozorovat seskupení Venuše, Měsíce, nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Býka Aldebaran a otevřené hvězdokupy Plejády.

23. dubna nastane kolem 3. hodiny ranní maximum meteorického roje Lyrid. Očekává se kolem 18 světelných stop za hodinu. Aktivita roje je poměrně krátká, začíná kolem 14. dubna a končí s koncem měsíce.

26. dubna je možné v první polovině noci sledovat Měsíc a Mars v blízkosti dvojice nejasnějších hvězd Castor a Pollux ze souhvězdí Blíženců.

Obloha v dubnu

Procházku za souhvězdími dubnové oblohy začneme od západního obzoru, tj. v místě, kde se nachází odcházející souhvězdí zimy. Nad zapadajícím souhvězdím Oriona, je souhvězdí Býka. Ještě o něco výše najdeme výraznou skupinku hvězd tvořící otevřenou hvězdokupu Plejády.

Protáhneme-li si Orionův pas směrem k obzoru, dostaneme se k nejjasnější hvězdě severní oblohy Síriu ze souhvězdí Velký pes. Severně od něj se nalézá souhvězdí Blíženců, s dvojicí jasných hvězd Castor a Pollux. Nad Býkem je souhvězdí Vozky s jasnou hvězdou Capellou. Nejjasnější hvězdy zimních souhvězdí Sirius (Velký pes), Procyon (Malý pes), Pollux a Castor (Blíženci), Capella (Vozka), Aldebaran (Býk), Rigel (Orion), tvoří zimní orientační šestiúhelník.

Nad jihem svítí hvězdy jarního souhvězdí Lva, nad ním cirkumpolární souhvězdí Velké medvědice. Další jarní souhvězdí nalezneme na jihovýchodě. Je to souhvězdí Panny. Pro názornost si jí představíme jako závodnici, která běží přes překážkovou dráhu. Nad ním je souhvězdí Pastýře. Nejjasnější hvězdy jarních souhvězdí Spica (Panna), Arktur (Pastýř) Regulus (Lev) tvoří tzv. jarní orientační trojúhelník.