Obloha v měsíci březnu 2023

Pozor - změna času

V noci ze soboty 25. na neděli 26. března dochází ke změně času. Ve 2:00 si posuneme ručičky hodinek na 3:00.

Není-li uvedeno jinak, jsou v tomto článku všechny časy uváděny ve středoevropském čase (SEČ).

SEČ = StředoEvropský Čas
Jinak také "pásmový čas" - přísluší nám totiž dle našeho časového pásma a používáme jej v zimě - proto bývá často nesprávně označován za tzv. "zimní čas".
Anglická zkratka je CET (Central Europe Time).

SELČ = StředoEvropský Letní Čas
O plus jednu hodinu posunutý proti "pásmovému času", používáme jej v létě, proto je často zkráceně nazýván jako "letní čas".
Anglická zkratka je CEST (Central Europe Summer Time).

Viditelnost planet

Na březnovém nebi bude chybět planeta Saturn. Na večerní obloze uvidíme Venuši a Jupiter. Na konci měsíce se k nim přidá Merkur. Po většinu noci kromě rána budeme moci pozorovat Mars.

Merkur uvidíme na konci března večer nízko nad západním obzorem. Nastává v tomto roce nejlepší doba jeho viditelnosti. Zapadá na konci kolem 20:30 SELČ.

Venuši budeme moci pozorovat večer vysoko nad západním obzorem. V polovině března se ze souhvězdí Ryb přesouvá do souhvězdí Berana. Na začátku měsíce zapadá kolem 20:30, na konci kolem 23. hod. SELČ.

Jupiter bude na obloze večer, postupně bude klesat k západnímu obzoru. Najdeme jej v souhvězdí Ryb, zapadá na začátku měsíce po 20:30 hod, na konci před 21. hod. SELČ.

Mars můžeme sledovat po většinu noci kromě rána. Na začátku března zapadá po 3. hod., na konci kolem 3:30 SELČ. Na konci března se přesouvá ze souhvězdí Býka do souhvězdí Blíženců.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

2. března můžeme na večerní obloze nad západem vidět přiblížení Venuše s Jupiterem.

20. března ve 22:24 nastává jarní rovnodennost. Slunce vstupuje do znamení Berana. Začíná astronomické jaro.

22. až 24. března budeme moci na večerní obloze nad západním obzorem pozorovat seskupení Měsíce s planetami Venuší a Jupiterem.

26. března (i když se nejedná o astronomický úkaz) si ve 2:00 posuneme ručičky hodinek na 3:00. Začíná platil letní čas.

Obloha v březnu

Obloha sklonku zimy a začátku jara nabídne nad východním obzorem vycházející jarní souhvězdí a nad jihem a jihozápadem zimní souhvězdí, které pomalu opouští hvězdnou scénu. V polovině března kolem 21. hodiny spatříme nad východním obzorem jednu z nejjasnějších hvězd Arktura ze souhvězdí Pastýře, kterého můžeme vyhledat tak, že protáhneme lomenou oj Velkého vozu do oblouku, po kterém se k této hvězdě dostaneme. Nad jihovýchodem uvidíme další jasnou hvězdu Regulus, nejjasnější hvězdu souhvězdí Lva. Západní část souhvězdí (hlavu a hruď Lva) si můžeme představit jako otazník a Regulus najdeme v místě tečky. Nad jihojihozápadem nízko nad obzorem svítí nejjasnější hvězda severní oblohy Sirius ze souhvězdí Velký pes a nad ním Procyon, nejjasnější hvězda souhvězdí Malého psa.  Nad touto hvězdou spatříme dvě nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Blíženců, Castor a Pollux.

Nad jihozápadem září hvězdy jednoho z nejkrásnějších souhvězdí Orion s typickými třemi hvězdami, které tvoří Orionův pás. Když ho prodloužíme směrem k jižnímu obzoru, narazíme na Sirus. Obráceným směrem trochu výše míří Orionův pás k oranžové hvězdě Aldebaran, nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Býka. Pod pasem Oriona spatříme pouhým okem mlhavý obláček. Je to Velká mlhovina v Orionu. Nad severozápadním obzorem můžeme pozorovat další nápadný mlhavý obláček, tentokrát se jedná o galaxii v souhvězdí Andromedy. Světlo od této hvězdné soustavy, typově podobné Naší galaxii, k nám letí přes dva miliony let.