Obloha v květnu 2023

Na květnové obloze bude chybět planeta Merkur. Na večerním nebi spatříme Venuši, v první polovině noci Mars. Nad jihovýchodním obzorem můžeme ráno pozorovat Saturn, na konci měsíce se k němu přidá Jupiter.

Viditelnost planet

Venuše bude na obloze večer vysoko nad západním obzorem jako silně zářící objekt. Najdeme jí v souhvězdí Blíženců, odkud se v květnu přesouvá do souhvězdí Raka. Planeta má nejlepší viditelnost z průběhu roku. Zapadá po půlnoci.

Mars budeme moci pozorovat v první polovině noci. V polovině května se přesune ze souhvězdí Blíženců do Raka. Zapadá na začátku měsíce po druhé hodině ranní, na konci kolem jedné hodiny.

Jupiter bude na obloze na konci měsíce ráno nízko nad východním obzorem. V druhé polovině května se přesune ze souhvězdí Ryb do Berana. Vychází kolem půl čtvrté.

Saturn budeme pozorovat ráno nad jihovýchodním obzorem. Na začátku měsíce bude vycházet kolem půl čtvrté, na konci před druhou hodinou. Najdeme jej v souhvězdí Vodnáře.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

5. května nastane polostínové zatmění Měsíce, u nás prakticky nepozorovatelné. Uvidíme jen zlomek úkazu, protože maximum zatmění nastane v 19:23, Měsíc však vychází až ve 20:15 a vystupuje z polostínu ve 21:32.

6. května bude vrcholit meteorický roj květnové větve Akvarid. Očekává se na 50 velmi rychlých světelných stop. Aktivita roje začíná 19. dubna a končí na konci května.

13. a 14. května bude na ranní obloze nad jihovýchodním obzorem blízko sebe Měsíc se Saturnem.

22. až 24. května můžeme na večerní obloze pozorovat seskupení Měsíce, Venuše, Marsu a hvězd Castor a Pollux, nejjasnějších hvězd ze souhvězdí Blíženců.

Obloha v květnu

Uprostřed měsíce května zapadá Slunce kolem 20:30 a pozorování slabších kosmických objektů budeme muset odložit na pozdější dobu, kolem 22. hodiny. Podíváme-li se pak nad západní obzor, uvidíme tam „odcházející“ souhvězdí zimy. Dvojice jasných hvězd Castor a Pollux patří do souhvězdí Blíženců, nad nimi nad severozápadem spatříme Cappelu, nejjasnější hvězdu souhvězdí Vozky. Nad jihozápadem se rozprostírá jarní souhvězdí Lva, znázorňující ležící postavu krále zvířat. Hvězdy tvořící jako by otazník představují hlavu a jeho hruď, tečka pod otazníkem je nejjasnější hvězda souhvězdí Regulus, kterou Lev „drží“ mezi předními tlapami.

Nad jihem je další souhvězdí jara Panna. Souhvězdí Panny si můžeme představit jako závodnici běžící přes překážkovou dráhu. Tři hvězdy tvoří trup, hvězda kolmo k trupu je ruka, pod ní ležící hvězdy, zhruba v přímce, představují rozkročené nohy. Jasná hvězda Spika jako by tvořila chodidlo nakročené nohy nad překážkou. V blízkosti poledníku svítí jedna z nejjasnějších hvězd severní oblohy Arktur ze souhvězdí Pastýře. Vedle tohoto souhvězdí, východním směrem, je souhvězdí Herkula, představující tělo svalnatého muže. Pro jednoduchost si ho můžeme představit také jako květináč. Nad východem se objevují dvě jasné hvězdy, Vega ze souhvězdí Lyry a Deneb ze souhvězdí Labutě.