Obloha v červnu 2023

Viditelnost planet

Merkur je nepozorovatelný. Na večerní obloze uvidíme nad západem Mars a Venuši, v druhé polovině noci Saturn, ráno nad východem Jupiter.

Venuši budeme moci pozorovat jako výrazný objekt večer nad západním obzorem. Na začátku měsíce zapadá kolem půlnoci, na konci kolem 23. hodiny. Už 3. června přechází ze souhvězdí Blíženců do souhvězdí Raka, následně 27. června do souhvězdí Lva.

Na večerní obloze bude nad západním obzorem také Mars. Jeho jasnost se zmenšuje. Ve druhé polovině června se přesouvá ze souhvězdí Raka do Lva. Zapadá mezi půlnocí a 23. hodinou.

Saturn bude na obloze ve druhé polovině noci. Najdeme jej v souhvězdí Vodnáře. Vychází kolem půl druhé na začátku měsíce, na konci před půlnocí.

Na ranní obloze budeme moci sledovat ráno nad východním obzorem Jupiter. Pozorovací podmínky se pomalu zlepšují. Planeta vychází po 3. hodině na začátku června, na konci před 2. hodinou. Najdeme ji v souhvězdí Berana.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

10. června budeme moci ráno nad jihovýchodním obzorem pozorovat Měsíc se Saturnem.

20. až 23. června večer nízko nad severozápadním obzorem prochází Měsíc od nejjasnějších hvězd souhvězdí Blíženců Castor a Pollux okolo Venuše a Marsu směrem k Regulu, nejjasnější hvězdě souhvězdí Lva. Nejzajímavější pozorování nás čeká 21. června, kdy je Měsíc blízko Venuše a 22. června je Měsíc v blízkosti Marsu.

21. června nastává v 16:58 letní slunovrat. Slunce vstupuje do znamení Raka a nastává astronomické léto.

27. června dojde ve 23:00 ke konjunkci Měsíce s nejjasnější hvězdou ze souhvězdí Panny Spicou.

Letní slunovrat a znamení Raka

Souvislost letního slunovratu se znamením Raka nám vysvětluje publikace Arnošta Dittricha Slunce, měsíc a hvězdy. z roku 1923. Proč znamení Raka, dodnes přísluší letnímu slunovratu?

Výklad jeho původu není obtížný. Spojujeme-li v myšlenkách jen jitřní polohy vycházejícího slunce, pohybuje se toto po obzoru od Vánoc do Jana Křtitele od jihovýchodu do severovýchodu. Čím blíže přichází ke krajní poloze, odkud se vrací, tím pomaleji se posouvá, leze „jako rak“. Taková přirovnání slunečního posouvání po obzoru k pohybu raka způsobila nejdříve myšlenkovou pásku mezi rakem a slunovratem letním. Tato vedla pak k označení hvězd, mezi nimiž letní slunovratové slunce stojí, tímto zvířetem“.

Arnošt Dittrich - Slunce, měsíc a hvězdy (1923)

Obloha v červnu

V polovině června kolem 23. hodiny můžeme nad západem pozorovat jasnou hvězdu Regulus, nejjasnější hvězdu z jarního souhvězdí Lva, nad jihozápadním obzorem další souhvězdí jara, Pannu s jasnou hvězdou Spikou. Směrem k poledníku září hvězda Arkturus ze souhvězdí Pastýře, pod ním u obzoru je souhvězdí Štíra. Můžeme si jej představit jako zednické kladívko. Nad ním severněji leží letní souhvězdí Herkula. Vedle něj směrem k východu najdeme další letní souhvězdí – Labuť, Lyru a Orla. Jejich nejjasnější hvězdy tvoří tzv. letní orientační trojúhelník. Nad severovýchodem můžeme pozorovat vycházející podzimní souhvězdí Pegase, a ještě severněji hvězdy souhvězdí Andromedy a Persea.