Jasná kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)

Po čtyřech letech nám obloha opět přichystala zajímavou podívanou. V nejbližších týdnech bude možné na večerní obloze nízko nad západním obzorem pozorovat jasnou kometu C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS).

Aktualizováno 17.10.: Upraveny informace o pozorování a době oběhu komety.

Aktualizováno 16.10.: Článek jsme doplnili o fotografie z naší hvězdárny.

Jak pozorovat?

Kometu bude možné vidět už přibližně 45-60 minut po západu slunce nízko nad západním až západo-jihozápadním obzorem. Nyní zapadá přibližně 2 hodiny po slunci, v příštích týdnech to ale bude čím dál tím později.

Poloha komety na obloze
Zdroj: Slezská univerzita v Opavě
Poloha komety na obloze
Zdroj: Astro.cz

K pozorování pak minimálně v týdnu od 14.10. nepotřebujete žádné speciální vybavení - vystačíte si s vlastním zrakem a jasnou oblohou. Kometa je totiž v tomto období dostatečně jasná na to, aby byla pozorovatelná pouhým zrakem bez použití dalekohledu.

S postupujícím časem však bude pomalu slábnout - v následujících týdnech pak již bude třeba alespoň triedr.

Snímek komety C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS 12. října 2024
Zdroj: Petr Horálek
Fotografie komety na mobilní telefon
Zdroj: Jozef Slivenský (FB Minutky z vesmíru)

Fotografie z naší hvězdárny z 15.10.2024, autor Vít Valečka:

Interaktivní mapa polohy komety na obloze (nutno nastavit pozorovací místo):

Další informace o kometě

Kometu objevil 22. února 2023 systém ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) v Jižní Africe jako malou mlhavou skvrnku. Stejný objekt se podařilo posléze zpětně dohledat v pozorování čínské observatoře Zijin Shin nebo Tsuchinshan (odtud pochází název).

Jedná se o dlouhoperiodickou kometu. Před aktuální "návštěvou" činila její oběžná doba kolem Slunce přibližně 1,4 miliardy let, aktuální průlet ji však zkrátí na pouhých 235 tisíc let.

Dle původních informací z roku 2023 se mělo jednat o tzv. dlouhoperiodickou kometu - před aktuální "návštěvou" měla činit její oběžná doba kolem Slunce přibližně 1,4 miliardy let, aktuální průlet ji měl zkrátit na pouhých 235 tisíc let. Propočty byly později na přelomu roku aktualizovány s novou předpokládanou periodou 80 660 let. Krátce po zveřejnění tohoto článku 14.10.2024 NASA nakonec zveřejnila nové odhady, podle kterých se již kometa nikdy nevrátí.

Animace polohy komety uvnitř sluneční soustavy:

Kde najít další informace o kometě?

Informace o kometě na webu Astro-Novinky.eu

Informace o kometě na webu The Sky Live (anglicky)

Galerie fotografií na webu České astronomické společnosti (fotky postupně přibývají)