Obloha v říjnu 2024

Zimní souhvězdí, "návrat" planet na večerní oblohu a když budeme mít štěstí, tak i jasná kometa. To je ve zkratce obloha v říjnu 2024.

Připomínáme, že v noci ze soboty 26. na neděli 27. října dochází ke změně času z letního na středoevropský (nesprávně zimní).
V neděli 27. října ti tak ve 3:00 vrátíme ručičky hodinek na 2:00.

Viditelnost planet

Merkur je v říjnu nepozorovatelný. Na večerní obloze uvidíme Venuši, po většinu noci Jupiter a Saturn. V druhé polovině noci se k nim přidá Mars.

Venuši můžeme pozorovat večer nízko nad jihozápadním obzorem. Říjen je obdobím, kdy začíná její viditelnost. Najdeme ji v souhvězdí Vah. Na začátku měsíce zapadá před 19:30, na konci kolem 19:00.

Jupiter můžeme pozorovat po většinu noci kromě večera. Najdeme jej v souhvězdí Býka. Vychází během října mezi 21. a 20 hodinou. Jeho viditelnost se zlepšuje.

Saturn bude pozorovatelný po většinu noci kromě rána. Planeta má už nejlepší viditelnost za sebou. Najdeme ji v souhvězdí Vodnáře. Zapadá po 4. hodině na začátku října, na konci před 3. hodinou.

Mars bude na obloze v druhé polovině noci. Planeta výrazně zjasňuje. Najdeme ji v souhvězdí Blíženců. Vychází před 23:00 na začátku října a na konci před 22:30.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

Od 12. října začne okno pozorovatelnosti jasné komety C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS). Ta bude vycházet přibližně hodinu po západu slunce. Ze začátku bude pozorování „kazit“ Měsíc, po 19. říjnu se ale podmínky zlepší a pokud vyjdou předpovědi, měla by být kometa pozorovatelná pouhým okem. Za dobrých pozorovacích podmínek daleko od měst by mohla délka ohonu dosahovat až 20°.

21. října nastane v ranních hodinách maximum meteorického roje Orionid. Očekává se okolo 20 světelných stop meteorů. Podmínky k pozorování nebudou v celku příznivé: Měsíc bude mezi úplňkem a poslední čtvrtí, a bude svým světlem rušit pozorování. Aktivita roje nastává mezi 2. říjnem a 7. listopadem.

Obloha v říjnu

Prohlídku říjnové oblohy začneme nad jihozápadním obzorem, kde kolem 21. hodiny spatříme hvězdy letního trojúhelníku, Deneb, Vega, a Altair. Blízko poledníku můžeme pozorovat podzimní souhvězdí Pegase, nad ním je jasný mlhavý obláček, galaxie v Andromedě. Nad ní severovýchodně jsou dva obloučky hvězd, tvořící souhvězdí Persea. Na východě vychází souhvězdí zimy Býk s jasnou hvězdou Aldebaranem. Nad severovýchodem můžeme pozorovat jasnou hvězdu Capellu ze souhvězdí Vosky. Před půlnocí vychází Orion. Z tohoto souhvězdí budou v tomto měsíci zdánlivě vyletovat světelné stopy meteorů podzimního roje Orionid.