Obloha v dubnu 2024

Viditelnost planet

Jedinou planetu, kterou uvidíme v dubnu, bude na večerní obloze Jupiter.

Jupiter uvidíme na večerní obloze nízko nad západním obzorem. Zapadá kolem 22. hod. na začátku měsíce, na konci po 21. hod. Najdeme jej v souhvězdí Berana, z kterého přechází na konci dubna do souhvězdí Býka.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

10. dubna ve večerních hodinách proletí kometa 12P/Pons-Brooks úhlově blízko planety Jupiter a mladého Měsíce (dva dny po novu).

22. dubna dopoledne bude vrcholit meteorický roj Lyrid. Podmínky pro pozorování nebudou příznivé, protože ho bude rušit světlo Měsíce, který bude dva dny před úplňkem. Ani četnost světelných stop meteorů nebude velká. Předpokládá se 18 stop za hodinu.

Na obloze lze nyní pozorovat poměrně jasnou kometu 12P/Pons-Brooks. Kometa je známá svými náhlými zjasněními, vyvolanými častými výbuchy překotné kryovulkanické aktivity v jejím jádře, které se prezentují navenek jako by kometa měla rohy. Do 19. dubna jí budeme moci pozorovat v souhvězdí Berana na večerní obloze. Bude jí možné pozorovat malými dalekohledy a též pouhým okem. Maximum jasnosti by mělo nastat kolem 21. dubna v době, kdy zároveň nastane konec pozorovatelnosti komety, protože od 18. dubna už bude příliš nízko nad obzorem a bude se přesouvat na jižní oblohu. Není ale vyloučeno, že kdyby ještě předtím došlo k jejímu zjasnění, že se její pozorovací podmínky mohou zlepšit.

Obloha v dubnu

Procházku za souhvězdími dubnové oblohy začneme (situace pro polovinu dubna kolem 21. hodiny), od západního obzoru, tj. v sektoru, kde se nachází odcházející souhvězdí zimy. Nad zapadajícím souhvězdím Oriona, je souhvězdí Býka. Nad ním je výrazná skupinka hvězd tvořící otevřenou hvězdokupu Plejády. Protáhneme-li si Orionův pas směrem k obzoru dostaneme se k nejjasnější hvězdě severní oblohy Síriu, ze souhvězdí Velký pes. Severně od tohoto souhvězdí se nalézá souhvězdí Blíženců, s dvojicí jasných hvězd Castor a Pollux. Nad Býkem je souhvězdí Vozky s jasnou hvězdou Capellou. Nejjasnější hvězdy zimních souhvězdí Sirius (Velký pes), Procyon (Malý pes), Pollux a Castor (Blíženci), Capella (Vozka), Aldebaran (Býk), Rigel (Orion), tvoří zimní orientační sedmiúhelník.

Nad jihem svítí hvězdy jarního souhvězdí Lva, nad ním cirkumpolární souhvězdí Velké medvědice. Další jarní souhvězdí nalezneme na jihovýchodě. Je to souhvězdí Panny. Nad ním je souhvězdí Pastýře. Nejjasnější hvězdy jarních souhvězdí Spica (Panna), Arktur (Pastýř) Regulus (Lev) tvoří tzv. jarní orientační trojúhelník.