Obloha v měsíci lednu 2021

Viditelnost planet

Na lednové obloze najdeme Merkur, Jupiter a Saturn. Tyto planety však ke konci měsíce již nebudou pozorovatelné.

Mars kromě večera budeme moci sledovat přes půlnoc. Na ranní obloze uvidíme stále Venuši. Na konci měsíce se podobně jako Jupiter a Saturn stane nepozorovatelnou.

Merkur bude na večerní obloze vycházet na rozhraní první a druhé lednové dekády po 17. hodině. Společnost mu budou dělat Jupiter a Saturn. Na konci měsíce bude zapadat okolo 18. hodiny a tudíž jeho pozorovací podmínky budou dobré.

Na večerní a noční obloze najdeme i Mars. Na začátku měsíce zapadá až okolo půl druhé a na konce kolem jedné hodiny. Na začátku měsíce se přesouvá ze souhvězdí Ryb do souhvězdí Berana.

Jupiter zapadá na začátku ledna dvě hodiny po západu Slunce, ale v průběhu měsíce se budou jeho západy přibližovat západům Slunce, takže na konci ledna už nebude pozorovatelný. Najdeme ho v souhvězdí Kozoroha.

Saturn, průvodce jasnějšího Jupitera, bude též v souhvězdí Kozoroha a zapadá na začátku měsíce okolo 17.30 hod. Na konci měsíce bude jako Jupiter nepozorovatelný.

Venuši uvidíme na ranní obloze, po polovině ledna se bude postupně ztrácet v přibývajícím světle svítání. Na začátku měsíce vychází po šesté hodině.

Obloha v lednu

Co nám přináší lednová obloha? Při pohledu na zimní souhvězdí v polovině měsíce po 20. hodině upoutá náš zrak nad jihojihovýchodem Orion, nad ním souhvězdí Býka. Hlavu Býka tvoří otevřená hvězdokupa Hyády. Hvězdy této hvězdokupy přirovnávali Římané k selátkům. Maďarům Býk připomínal úl se včelami.

Nad tímto souhvězdím směrem k východu svítí dvojice jasných hvězd Castor a Pollux ze souhvězdí Blíženců. Nad jihozápadem se nalézá souhvězdí Andromedy. Poznáme ho podle mlhavého obláčku. Představuje pouto, kterým byla podle báje připoutána princezna Andromeda k mořskému útesu. Tento obláček představuje hvězdný ostrov – galaxii. Tato spirální galaxie je podobná té naší, je však o něco menší. Světlo od ní letí přes dva miliony let. Pod souhvězdím Andromedy směrem západním nalezneme velké souhvězdí okřídleného koně Pagase. Nad severozápadem svítí hvězdy rozestavěné do kříže – letní souhvězdí Labutě.